20010843 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finanssivalvonnan malli otetaan muualta Euroopasta

Julkaistu: 7.10.2001 5:49

Sailaksen mukaan Suomi ei voi helposti poiketa yleisistä suuntauksista

Suomi aikoo katsoa mallia muualta Euroopasta pankki- ja vakuutusvalvontansa järjestämiseksi. Valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan valvonnan järjestämistä pohtiva työryhmä selvittää parhaillaan, miten muut EU-maat ovat uudistamassa omaa pankki- ja vakuutusvalvontaansa.

-Jos jonkinlainen yleiseurooppalainen suuntaus valvonnan järjestämiseksi löytyy, se täytyy ottaa meilläkin hyvin vakavasti esille päätöksiä tehtäessä, Sailas arvioi.

Hänen mukaansa Euroopassa on suunnitteilla monia erilaisia malleja eikä pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistäminen ole välttämättä ainoa vallitseva suuntaus, vaikka sitä onkin äänekkäästi vaadittu eri puolilla Eurooppaa.

Esimerkiksi Saksassa paikallinen pankkiyhdistys kannattaa maan valtiovarainministerin Hans Eichelin ehdotusta valvonnan yhdistämiseksi. OECD on puolestaan vaatinut Italiaa yhdistämään pankki- ja vakuutusvalvontansa.

Esitys valvonnasta valmistuu alkusyksystä

Alkuvuodesta asetettu Sailaksen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Markku Lehdon kahden miehen työryhmä ei Sailaksen mukaan ole vielä lainkaan päässyt pohtimaan yhteistä kantaansa asiaan. Menossa on vasta tietojenkeruuvaihe.

Vakuutusvalvontaviraston ylijohtajan paikan jättävä Markku Vesterinen on antanut ymmärtää, että Vakuutusvalvontaviraston epäselvät tulevaisuuden näkymät edesauttoivat hänen lähtöään.

Vakuutusvalvontavirasto on tähän asti julkisesti vastustanut valvonnan yhdistämistä.

Sailas kiistää, että heillä olisi tiedossa ratkaisun lopputulema, vaikka heitäkin on kuultu valvonnassa mahdollisesti olevista uudistustarpeista.

-Kyllä tämä on aidosti avoinna oleva asia, Sailas sanoo.

Sailaksen mukaan työryhmän kannanotto vakuutusvalvonnan järjestämisestä valmistuu vasta alkusyksystä.

Tähän asti sosiaali- ja terveysministeriö on ministeri Maija Perhon johdolla vastustanut valvonnan yhdistämistä. Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes on puolestaan ajanut Ratan ja Vakuutusvalvonnan yhdistämistä valtioneuvoston eli käytännössä VM:n alaisuuteen tai virastojen yhdistämistä Suomen Pankin alaisuuteen.

Tuoreimmat osastosta