200102700 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sisustusmyynti kasvoi viime vuonna kymmeneksen

Kaupaksi menivät erityisesti matot, tekstiilit ja valaisimet

7.10.2001 5:45

Suomalaiset innostuivat viime vuonna kodinsisustamisesta. Keskon toimittaman Kehittyvä kauppa -julkaisun mukaan huonekalu- ja sisustuskaupan myynti kasvoi yli kymmenen prosenttia 6,5 miljardiin markkaan, mikä on enemmän kuin minkään muun alan ja lähes kaksi kertaa enemmän kuin kaupan keskimääräinen 5,5 prosentin kasvu.

Kasvu kohdistui erityisesti sisustustarvikkeisiin kuten mattoihin, kodintekstiileihin ja valaisimiin, joita myyvät tavaratalot ja sisusliikkeet. Varsinaisten huonekaluliikkeiden myynti koheni vain 3,5 prosenttia.

Suomen huonekalukaupan liiton toiminnanjohtaja Taisto Eronen huomauttaa kuitenkin, että myös huonekaluliikkeet panostavat sisustustarvikkeisiin. Täksi vuodeksi Eronen povaa alalle kolmen prosentin kasvua.

Erosen mukaan kahden suurimman huonekalukauppayrityksen eli Indoor Groupin ja Iskun yhteinen markkinaosuus perinteisten huonekaluliikkeiden huonekalukaupasta on yli puolet. Kaikesta sisustuskaupasta Indoorin markkinaosuus on noin 18 ja Iskun noin 11 prosenttia. Indooriin kuuluu 30 Askoa ja 53 Sotkaa.

Kenkien myynti väheni vajaat kaksi prosenttia

Vähittäiskaupan aloista myyntiään kasvattivat viime vuonna myös apteekit ja kemikaliot. Niiden myynti paisui noin yhdeksän prosenttia 10,9 miljardiin markkaan.

Postimyynti kasvoi vajaat seitsemän prosenttia 3,1 miljardiin markkaan, tavaratalojen myynti suunnilleen yhtä paljon 26,8 miljardiin markkaan ja rauta- ja maalikauppa 6,5 prosenttia 11 miljardiin markkaan.

Kenkiin suomalaiset eivät viime vuonna törsänneet: kenkämyynti laski reilut kaksi prosenttia 1,3 miljardiin markkaan. Paljon paremmin ei käynyt urheiluvälineiden ja veneiden kauppa, joka kiihdytti vain prosentin kasvuun.

Suomessa on tuoreimman tilaston mukaan 29 000 kauppaa, joissa työskentelee yli 100 000 ihmistä. Ketjut jyräävät: suomalaiset kuluttivat kaksi kolmesta markasta jonkin ketjun kaupassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?