200103156 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiedottamisen laatu saa kritiikkiä maailmalla

7.10.2001 5:33

Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö Price Waterhouse Coopersin raportin mukaan 40 prosenttia USA:n ja Britannian pörssiyhtiöistä on sitä mieltä, että niiden osake on aliarvostettu. Syyksi yhtiöt sanovat sen, että sijoittajilla ei ole tarpeeksi tietoa yritysten toiminnasta.

Raportin mukaan olemassa on informaatiokuilu, joka koskee laajasti pörssiyhtiöiden avaininformaatiota. Selvityksen mukaan yritykset kertovat liian vähän esimerkiksi markkinoiden luonteesta, innovaatioistaan, asiakkaistaan, tuotteidensa imagosta tai työllisyyskysymyksistä.

Raportissa todetaan, että tieto pörssiyhtiöiden taloudesta on liian vanhaa.

-Sijoittajat ja analyytikot vaativat tietoa, joka katsoo eteenpäin ja joka tuottaa nykyistä enemmän lisäarvoa osakkeenomistajille, todetaan selvityksessä.

Raportin mukaan tiedon lisäämisestä hyötyisivät sekä yritykset että omistajat, koska sijoittajien luottamus yritystä kohtaan kasvaisi. Luottamus puolestaan alentaisi sijoittajien vaatimaa riskimarginaalia ja nostaisi siten osakkeen arvoa.

Price Waterhouse Coopers myös kyseli pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä sijoittajainformaation kehittämisen tarvetta. Kysely tehtiin Euroopassa, USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa.

Selvityksen johtopäätökset ovat selvät: pankki- ja vakuutusyritykset eivät kerro esimerkiksi osavuosikatsauksissaan eivätkä tilinpäätöksissään kaikkia keskeisiä lukuja, jotka kuvaavat yhtiöiden taloutta.

Componenta syyteharkinnassa

Tiedottaminen on herättänyt julkisuudessa keskustelua muun muassa siksi, että Rahoitustarkastus ja poliisi ovat tutkineet, ovatko monet pörssiyhtiöt tiedottaneet liian myöhään heikkenevistä näkymistään.

Tuorein julkisuuteen noussut tapaus koskee konepajayhtiö Componentaa. Helsingin Sanomien mukaan parhaillaan on syyteharkinnassa juttu, joka koskee Componentan tiedottamista. Kyse on siitä, kertoiko Componenta liian myöhään heikenneestä tuloksestaan. Yhtiö kertoi tulosluvuistaan tilinpäätöstiedotteessa 25. tammikuuta, vaikka yhtiön johtoryhmä käsitteli tuloslukuja jo 13. tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?