2001012792 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Johtajien vaihtoviikot jatkuvat kiivaana

7.10.2001 5:34

Pörssiyritysten toimitusjohtajien vaihtoviikot ovat jatkuneet vilkkaana alkuvuonna. Ainakin 12 yrityksen ylimmässä johdossa on tapahtunut muutoksia vuodenvaihteen jälkeen.

Johtajavaihdosten taustalta löytyy tulospaineita, fuusioita, rakennejärjestelyjä ja sukupolvenvaihdoksia. Hyvä esimerkki on tavaratalojätti Stockmann, jonka pitkäaikainen toimitusjohtaja Ari Heiniö ilmoitti yllättäen jäävänsä eläkkeelle maaliskuussa. Stockmann ei ole viime vuosina yltänyt toivottuun tulokseen ja johdossa tarvittiin nuorennusleikkaus. Uusi toimitusjohtaja Hannu Penttilä on pistänyt tuulemaan ja vaihtanut muun muassa vaateketju Seppälän johdon.

Suurten finanssikonsernien Nordean ja Sammon johtajavaihdokset ovat luonteeltaan rakenteellisia. Yritykset ovat suurien fuusioiden seurauksena muuttuneet ja johtoon tarvittiin vereksiä voimia. Sampo osti Mandatumin saadakseen Björn Wahlroosin. Nordea sai kaupanpäällisiksi Unibank-fuusiossa tanskalaisen Thorleif Krarupin.

SanomaWSOY:ssa tapahtui puolestaan sukupolvenvaihdos. Pitkään mediakonsernin toimitusjohtajana toiminut Jaakko Rauramo siirtyi hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Toimitusjohtajaksi nostettiin konsernin tytäryhtiötä, Rautakirjaa luotsannut Hannu Syrjänen.

Raisio painiskelee klassisessa johtajuuskriisissä. Toimitusjohtajaa on vaihdettu kerran vuodessa viimeisen kolmen vuoden aikana. Kriisin taustalta löytyy muun muassa kolesterolia alentava Benecol-margariini, joka ei ole valloittanut maailmaa odotetusti. Myös perinteinen elintarvikebisnes on kärsinyt kysynnän heilahtelusta. Nokian renkaista rekrytoitu Lasse Kurkilahti olisi panostanut kemianteollisuuteen ja karsinut rönsyjä. Hän ajautui riitoihin yhtiön hallituksen kanssa. Uudeksi toimitusjohtajaksi nostettiin firman sisältä Rabbe Klemets, joka pitää terveysvaikutteisia elintarvikkeita yhtiön kasvualoina.

-alan kasvuyritysten operatiivisessa johdossa toimivat omistajat ovat yksitellen siirtymässä sivuun. Tuorein esimerkki on PMJ Automec, jonka pääomistaja Markku Jokela jättää toimitusjohtajan tehtävät, mutta jatkaa hallituksessa. PMJ:n uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Seppo Kolo, joka on toiminut muun muassa Aspocompin johdossa.

Svenska Handelshögskolanin lehtorin Henrik Palmenin mielestä kehitys liittyy yrityksen kasvuun.

-Samat henkilöt, jotka ovat perustaneet yrityksen ja keksineet bisnesidean eivät välttämättä sovellu enää johtamistehtävään. Isomman yrityksen toimitusjohtajalta vaaditaan johtamistaitoa ja uskottavuutta.

Teknologiayritysten johtajavaihdosten taustalta löytyy myös runsaasti tulospettymyksiä.

-Se kuvastaa markkinatalouteen siirtymistä. Mitä enemmän vaalitaan osakkeenomistajien arvoa, sitä enemmän painotetaan tuloksellisuutta. Johtajavaihdokset ovat heti tapetilla, kun tulokset ovat huonoja, Palmen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?