200109999 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vakaan sijoittamisen asialla

Julkaistu: 7.10.2001 5:17

Nicholas Anderson suosittelee piensijoittajalle pitkäjänteistä indeksisijoittamista.

Hiisi Rahastoyhtiö sai vastikään toimitusjohtajakseen kymmenen vuotta Kuntarahoitusta johtaneen Nicholas Andersonin, 52. Hän on varsinainen rahoitusalan konkari, sillä hänellä on alalta liki 30 vuoden kokemus. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa OKO:ssa ja Postipankissa.

Miksi lähditte Kuntarahoituksesta?

-Kuntarahoituksen ja Kuntien Asuntoluoton fuusiossa sovittiin, että toimitusjohtajista toinen jatkaa. Minä lähdin etsimään uusia haasteita.

Miten päädyitte Hiisiin?

-Sain monia erilaisia tarjouksia. Päädyin yksityissektorille, koska se tuntui kymmenen vuoden jälkeen hyvältä. Olen kirjoittanut kolme kirjaa sijoittamisesta ja halusin pysyä sijoitusmaailmassa ja kehittää sitä sekä suur- että piensijoittajien kanssa. Haluan olla luomassa toimintaa, jossa sijoittajalla on edullisia ja selkeitä vaihtoehtoja.

-Hiisillä oli hyvä konsepti. Sillä on indeksi-, kasvu ja korkorahastot ja nyt perustetaan varainhoitoa. Kaikki nämä ovat alle vuoden vuoden ikäisiä, mikä on hyvä, sillä en halunnut lähteä mihinkään valmiiseen. Lisäksi täällä on ammattitaitoinen ja kokenut ryhmä vastaamassa kanssani haasteisiin.

Olette julkisesti arvostellut rahastoyhtiöitä. Käännättekö nyt takkinne?

-Olen puhunut siitä, että palkkiot ovat yleensä liian korkeat ja markkinointi on hämmentävää. Olen kehottanut asiakkaita suhtautumaan kriittisesti rahastojen lupauksiin, kustannuksiin ja markkinointiin. En koskaan ole vastustanut sijoitusrahastoja. OKOssa perustin itse Suomen ensimmäisen rahastojen markkinointiyhtiön 1989.

-Asiat, joihin olin kiinnittänyt huomiota, ovat jo täällä toteutuneet. Hiisin korko- ja indeksi- ja Euro 50 -rahastoilla on Suomen markkinoiden alimmat hallinnointipalkkiot. Täällä ei ole yhdistelmärahastoa, vaan asiakas voi rakentaa omansa ja säästää huomattavasti rahaa. Tämä on positiivista.

Aiotteko muuttaa Hiisin toimintaa?

-Linjaa ei muuteta. Tämä on hyvä alku, ja tehtäväni on vahvistaa sitä.

Mitä sijoituskohdetta suosittelette aloittelevalle piensijoittajalle?

-Tärkeintä on, että hän yhteisöjen ja eläkeyhtiöiden tapaan tekee sijoitussuunnitelman ja kartoittaa elämänvaiheensa 40 vuodeksi. Näin selviää, millaiset tulot tarvitaan kattamaan menoja. Sitten mietitään, mihin sijoitetaan. Jos ihminen säästää eläkettään varten, hänellä voi olla 20 vuotta aikaa ennen eläkkeelle jäämistään. Lisäksi elinvoimaista eläkeikää voi olla ainakin 15 vuotta. Tällöin salkussa voi olla 50-60 prosenttia osakkeita. Sijoitettava massa tulee hiljalleen, ja joka vuosi pitäisi laittaa rahaa talteen.

-Perussalkun pitää ehdottomasti noudattaa tai ainakin muistuttaa indeksiä ja rahaston kustannusten täytyy olla merkittävästi alle yhden prosentin vuodessa. Myös suorat osakesijoitukset käyvät, jos ollaan samassa painossa kuin valitut 16-20 osaketta pörssissä. Ei ole voitu todistaa, että aktiivisesti hoidettu salkku tuottaisi paremmin kuin indeksi. Yleensä transaktiokustannukset syövät ylimääräisen tuoton. Kannatan osta ja unohda -periaatetta.

Teettekö itse kuten opetatte?

-Kyllä. Rahastot ovat aina olleet sijoitusmuotoni. Lisäksi omistan metsää ja asuntoni.

Mietittekö vielä vapaa-aikananne raha-asioita?

Olen kirjoittanut kirjoja ja uusi rahoitustrilleri on menossa. Välillä irrottautuminen on vähän vaikeaa, mutta osaan myös rentoutua. Harrastan laajalti kulttuuria ja olen vaellushullu. Lisäksi minulla on hyvä ystäväpiiri.

Olen syntynyt Englannissa, mutta asunut suurimman osan elämästäni Suomessa. Viihdyn Suomessa, koska elämisen taso on täällä korkeampi kuin Britanniassa.

Tuoreimmat osastosta