20010171 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elintarvikeala jatkaa ylikapasiteetin purkamista

Kapasiteetin käyttöaste on nykyisin teollisuuden heikoin

7.10.2001 5:39

Ari Kapanen, Tapio Kivistö Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Hämäläinen on vakuuttunut, että alan rakennejärjestelyt jatkuvat lähitulevaisuudessa. Elintarviketeollisuudessa on edelleen merkittävästi ylikapasiteettia, jonka purkaminen tietää yritysjärjestelyjä ja väen vähentämistä.

Rakennemuutos johtuu lähinnä kotimaisen ja ulkomaisen kilpailun kiristymisestä. Lisäksi tärkeä Venäjän-vienti on ollut ongelmissa maan talousongelmien ja eurooppalaisten tautiskandaalien vuoksi.

Hämäläisen mukaan ylikapasiteettia on edelleen tärkeimmillä aloilla eli liha-, meijeri- ja leipomoteollisuudessa.

-Yrityksiä poistuu tulevinakin vuosina, toteaa Hämäläinen.

Teollisuuden ja työnantajien eilen julkistetun suhdannebarometrin mukaan elintarviketeollisuuden kapasiteetin käyttöaste, 78 prosenttia, on selvästi alhaisempi kuin muilla toimialoilla. Viidenneksellä elintarvikealan yrityksistä oli oman ilmoituksensa mukaan liikaa kapasiteettia.

Purkamista siis riittää. Viimeksi keskiviikkona Valio ilmoitti keskittävänsä tuoretuotteiden pakkaamista, mikä tarkoittaa henkilöstön vähenemistä lähivuosina 400:lla. Liha-alan kovasta kilpailutilanteesta taas kertoo Huittisten Lihapoikien ajautuminen konkurssiin. Yhtiö lopetti toimintansa eilen, ja parisataa työntekijää jäi vaille töitä.

-Kilpailun lisääntymiseen ja kansainvälisen kaupan vapautumiseen liittyvä sopeutuminen on edelleen käynnissä, ja se kestää varmasti vielä useita vuosia. Esimerkiksi Valion julkistama ohjelma jatkuu vuosikymmenen lopulle, toteaa tutkimusjohtaja Panu Kallio Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

Pienyritykset tasaavat laskua

Vielä pari vuotta sitten ennakoitiin, että elintarviketeollisuudesta katoaa viidessä vuodessa jopa 7 000-8 000 työpaikkaa. Muutos ei ole ollut kuitenkaan näin raju.

TT:n ennusteen mukaan alan henkilöstö vähenee 1,8 prosenttia eli vajaat tuhat työntekijää syksystä 2000 syksyyn 2001. Vuodesta 2001 vuoteen 2002 vähennys olisi 0,6 prosenttia. Alalla on nyt vajaat 40 000 työntekijää.

Työllisyyden laskua loiventaa paikallisesti toimivien pienyritysten syntyminen esimerkiksi liha- ja juustoteollisuuteen sekä marjanjalostukseen.

-Massatuotannossa kilpaillaan hinnalla. Pienyritykset kehittävät erikoistuotteita ja löytävät niille markkinarakoja, sanoo Hämäläinen.

Signaaleja paremmasta

Elintarvikealan kannattavuus on perinteisesti ollut heikko, mutta viime vuosien tehostamistoimet ovat ennättäneet parantaa jo jonkin verran tuloskuntoa.

Silti esimerkiksi lihanjalostajien HK Ruokatalon ja Atrian liikevoittoprosentit ovat edelleen kahden, kolmen prosentin tasolla. Valiolla liikevoittotaso jää vielä matalammaksi. Leipomoyritykset Fazer ja Vaasan & Vaasan pääsevät jo viiteen, kuuteen prosenttiin, ja panimoyritys Hartwall on elintarvikeyritysten tähti Suomessa. Sen liikevoittoprosentti on ollut yli 15.

Elintarvikeyritysten kannattavuuden mittaaminen on sinällään ongelmallista, sillä perinteisesti osuuskuntataustaisilla yrityksillä yksi tärkeimmistä tavoitteista on maksaa tuottajille mahdollisimman hyvää hintaa raaka-aineesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?