2001012013 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Englannin keskuspankki laski korkoa 0,25 prosenttiyksikköä

Julkaistu: 7.10.2001 5:24

Englannin keskuspankki laski eilen ennakko-odotusten mukaisesti ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä 5,25 prosenttiin. Kyseessä on kolmas koronlasku tämän vuoden aikana.

Odotukset koronlaskusta kasvoivat sen jälkeen, kun keskuspankin pääjohtaja Eddie George viime viikolla ilmoitti olevansa yllättynyt maan kasvun hidastumisesta alkuvuoden aikana.

Kasvun jyrkkä hidastuminen Yhdysvalloissa on alkanut näkyä myös Britanniassa. Lisähuolta aiheuttaa saarivaltakunnassa raivonnut suu- ja sorkkatauti, jonka täydet vaikutukset taloudessa näkyvät vasta toisella neljänneksellä. On arvioitu, että karjataudin kustannukset nousisivat 6,3 miljardiin puntaan eli noin 60 miljardiin markkaan. Maan tilastokeskuksen mukaan tauti leikkaa bruttokansantuotteesta 0,2-0,3 prosenttiyksikköä.

Britannian talous kasvoi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 2,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, vähemmän kuin ekonomistit olivat odottaneet. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvu oli 2,6 prosenttia.

Inflaatiosta Britannian keskuspankin ei tarvitse huolehtia. Pankin tavoitteena on pitää inflaatio 2,5 prosentissa. Prosenttiyksikön vaihtelu ylös- tai alaspäin kuitenkin sallitaan. Inflaatio ei ole ylittänyt 2,5:tä prosenttia kahteen vuoteen. Viimeiset kolme kuukautta hintojen nousuvauhti on ollut alle kaksi prosenttia.

Tuoreimmat osastosta