20010958 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Instrumentarium ponkaisi hyvästä tuloksesta

7.10.2001 5:16

Markus Etola, Eija HietanenOsakkeiden lasku syveni Nokian ja Soneran johdolla keskiviikkona Nasdaq-pörssin avauduttua alamäkeen. Syynä tähän oli internet-valmistaja Cisco Systemsin tiistaina antama tulos ja kasvuarvio, jotka eivät tuoneet sijoittajien kaipaamaa rohkaisua. Instrumentariumin osakekurssi ponkaisi parantuneen tuloksen ansiosta yli kuusi prosenttia.

Hex-indeksi päätyi 1,5 prosenttia miinukselle 10 285,66 pisteeseen. Vaihtoa kertyi 750 miljoonaa euroa. Nokian osake valui 2,1 prosenttia 35,85 euroon ja Sonera 0,9 prosenttia 10,90 euroon.

Sonera myi 3,3 miljoonaa Voicestreamin osaketta eli 17,4 prosenttia osakkeistaan 360 miljoonalla eurolla. Tuotolla Sonera maksaa pois lyhytaikaisia lainajärjestelyjään ja kirjaa kaupasta toisella vuosineljänneksellä noin 70 miljoonan euron myyntivoiton.

-Useat yhtiöt ovat julkistaneet osavuosituloksia, joihin on sitten reagoitu eri tavoin. Luonnehtisinkin keskiviikkoa vilkkaaksi tulospäiväksi. Nasdaq-indeksin lasku painoi Helsingin pörssiä alemmalle tasolle. Teknologiamarkkinoilla on edelleen melko hermostunut ja varovainen tunnelma, vaikka pientä nousua onkin ollut havaittavissa, arvioi Conventumin analyytikko Esa Mangeloja.

Jippiin osake jäi 3,3 prosentin ylämäkeen 3,10 euroon. Jippii Group ja espanjalainen Telefonica ovat sopineet Jippiin sms-lisäarvopalveluiden tuomisesta myös Telefonican 14 miljoonan gsm-asiakkaiden ulottuville. Logo- ja soittoäänipalvelut ovat tilattavissa paikallisen Jippii-portaalin kautta.

Soon Communicationsin osake oli lopulta 1,9 prosentin laskussa ja maksoi 7,75 euroa. Soonin osakekohtainen tulos kohosi 0,16 euroon edellisvuoden 0,11 eurosta.

Instrumentariumin osake hyppäsi 6,5 prosenttia 35,00 euroon. Terveydenhuoltoalan laitteita valmistavan Instrumentariumin tulos nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 16,8 miljoonaan euroon 2,6 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos kohosi 0,46 euroon, kun se vuotta aiemmin oli 0,04 euroa.

Perloksen osake kipusi 3,5 prosentin verran ja maksoi 14,91 euroa. Kännykänkuoria valmistavan Perloksen tulos parani 18 miljoonaa euroon tammi-maaliskuussa, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli 17,4 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos parani 0,27 euroon 0,22 eurosta.

Outokummun osake päätyi 4,2 prosenttia miinukselle 9,25 euroon. Metalliyhtiön tulos lähes puolittui 40 miljoonaan euroon vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kun vuotta aiemmin tulosta syntyi 73 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos heikkeni 0,42 eurosta 0,14 euroon.

Keskon B-osake oli lopulta 3,4 prosentin alamäessä ja maksoi 9,15 euroa. Ruokakesko teki sopimuksen Viron suurimman halpamyymäläketjun Säästumarketin ostamisesta.

Tietoenatorin osake laski 0,9 prosenttia 33,20 euroon. Tietoenator on tehnyt sopimuksen vakuutus- ja erikoistoimialojen sovelluksiin keskittyneen Softeman 60 prosentin osake-enemmistön ostamisesta. Kauppasummaa ei kerrottu.

Saksan teollisuustuotanto vahvisti bondeja

Pitkät korot laskivat hieman keskiviikkona Euroopassa. Korkomarkkinat vahvistuivat, kun Saksassa julkaistiin selvästi odotettua heikommat teollisuustuotantoluvut. Lyhyet korot laskivat pitkää päätä enemmän eli korkokäyrä jyrkkeni.

Euroopan keskuspankin ei odoteta laskevan ohjauskorkoaan lähiaikoina inflaatiopelkojen takia. Keskuspankilla on huomenna neuvoston kokous. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemasta 38 analyytikosta vain yksi arvioi EKP:n laskevan ohjauskorkoa huomenna.

Euro pysyi lähes ennallaan dollariin nähden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?