200104291 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi myy italialaisille kännykkäpalveluja ja terveydenhoitoteknologiaa

Julkaistu: 7.10.2001 5:11

Italia on Suomelle tärkeä vientimaa. Viime vuoden ulkomaankauppatilastoissa se jakoi Venäjän kanssa kuudennen sijan 4,4 prosentin osuudellaan. Suomen vienti Italiaan kasvoi EU-maista eniten, 45 prosenttia, ja oli arvoltaan 12,8 miljardia markkaa. Suurin tuoteryhmä olivat koneet ja kuljetusvälineet, joiden vienti kasvoi 72 prosenttia.

Huipputeknologian viennin kohdemaana Italia nousi neljännelle sijalle. High tech -tuotteita vietiin 3,4 miljardin markan arvosta, jossa oli kasvua edellisvuoteen runsas kolmannes. Tuonti Italiasta Suomeen kasvoi samana aikana kuusi prosenttia ja kattaa 3,2 prosenttia koko tuonnin arvosta. Italiasta tuodaan eniten sähkökoneita ja -laitteita, teollisuuden koneita ja moottoriajoneuvoja.

-Suomalaisyritysten vientinäkymien kannalta mielenkiintoisimpia aloja ovat mobiiliviestintä ja hyvinvointisektori. Maan yli 40 miljoonaa kännykänkäyttäjää muodostaa melkoisen potentiaalin koko klusterin yrityksille. Tämä koskee sekä verkkoinvestointeja että uusia langattomia palveluja ja ratkaisuja, kertoo Finpron Italian vientikeskuksen päällikkö Marjaana Karjalainen.

Italian tietoliikenne- ja tietotekniikkamarkkinat ovat Euroopan neljänneksi suurimmat. Telecom Italia Mobile on Euroopan suurin teleoperaattori ja Italiassa on kansainvälisen televiestintäliiton mukaan kännyköitä jo useammalla kuin Suomessa.

Italia on nettomyynnillä mitattuna Nokian viidenneksi suurin markkina-alue heti Saksan jälkeen. Strategisesti tärkeällä markkina-alueella työskentelee tuhatkunta työntekijää. Viime vuonna nettomyynti kohosi yli 1,2 miljardiin euroon. Ensimmäiset kännykät myytiin vuonna 1990, ja nykyään Nokia on markkinajohtaja yli 20 prosentin markkinaosuudellaan. Teleoperaattori Wind on vastikään valinnut Nokian kolmannen sukupolven verkkonsa toimittajaksi.

-Hyvinvointisektorilla julkisen ja yksityisen sektorin välinen kilpailu pakottaa alan toimijat etsimään uusia liiketoimintamalleja. Investoinnit kotihoitoon ja ehkäisevään terveydenhuoltoon kasvavat ja langaton telelääketiede elää alkavaa kukoistusta. High tech -ratkaisuille riittäisi kysyntää, Karjalainen sanoo.

Karjalainen muistuttaa myös viennin perinteisen tukijalan, puun ja paperin, merkityksestä. Italia on alan merkittävä jatkojalostaja, ja varsinkin huonekalusektori kukoistaa.

Lähteinä on käytetty Finpron julkaisuja, Italian Valtiovarainministeriön tutkimuksia ja tilastoja sekä OECD :n maaraporttia.

Tuoreimmat osastosta