200108849 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtio lyhentää velkaa ennakoitua enemmän

Julkaistu: 7.10.2001 5:06

VM esittää 11,4 miljardin markan lisäbudjettia ylijäämän paisuttua

Valtiovarainministeriö esittää tämän vuoden ensimmäisen lisäbudjetin loppusummaksi 11,4:ää miljardia markkaa ja korjaa ylijäämäennustetta ylöspäin verotulojen kasvun takia.

Valtion velkaa lyhennettäisiin ylimääräiset 8,5 miljardia markkaa. Muihin menoihin käytettäisiin 2,9 miljardia markkaa.

-Menot ovat sellaisia, joihin budjettia tehtäessä ei osattu varautua. Muun muassa tämän vuoden palkkaratkaisujen takia valtion palkkamenot kasvavat noin 700 miljoonaa markkaa. Myös rakennerahastoihin ja kuntien valtionosuuksiin menee ennakoitua enemmän rahaa. Kuluja kasvattaa myös työttömyysennuste, joka on korkeampi kuin budjetin perustana ollut, valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Timo Viherkenttä listaa.

Verotuloja odotettua enemmän

Viherkentän mukaan VM on korjannut valtiontalouden ylijäämäennustettaan ylöspäin odotettua paremman verokertymän mukaan. Muun muassa tuloveron tuoton ennustetaan kasvavan runsaat viisi miljardia markkaa budjetoituun verrattuna.

Tulo- ja varallisuusveron kokonaistuoton arvioidaan nousevan tänä vuonna 80 miljardiin markkaan.

-Toisaalta auto- ja polttoaineveron ennustetaan alenevan budjetoituun verrattuna. Arvonlisä- ja muissa veroissa ei ole katsottu olevan tarvetta ennusteen muuttamiseen, Viherkenttä sanoo.

Hallitus neuvottelee lisäbudjettiehdotuksesta ensi viikon tiistaina. Sitä ennen käydään ministeriökohtaiset neuvottelut virkamiestasolla.

Eduskunnan käsittelyyn lisäbudjetti on määrä tuoda ensi viikon perjantaina.

Tuoreimmat osastosta