"Ulkoistaminen lisääntyy" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elcoteq kasvoi Ericssonista huolimatta

Julkaistu: 4.5.2001 9:01

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteqin ensimmäisen neljänneksen tuloksessa heijastui ja heijastuu koko vuoden se, että se alkuvuodesta menetti ison asiakkuuden, Ericssonin matkapuhelinten valmistuksen.

Elcoteq Networksin liikevaihto kasvoi tietoliikennealan yleisestä taantumasta huolimatta 9,5 prosenttia ja oli 481 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut noin 440 miljoonaa euroa. Tosin se laski voimakkaasti viime vuoden viimeisestä kvartaalisa, jolloin liikevaihto oli 691 miljoonaa euroa.

Liikevoitto sen sijaan laski reippaasti viime vuoden 13,2 miljoonasta eurosta tämän vuoden 3,6 miljoonaan euroon. Osakekohtainen eps oli pakkasella 0,07 euroa ja tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli 0,7 miljoonaa euroa negatiivinen.

Ericssonin päätös ulkoistaa matkapuhelintuotantonsa Flextronicsille pienensi Elcoteqin lliikevaihtoa jo katsauskaudella, eikä sitä pystynyt paikkaamaan se, että Elcoteqistä tuli ensisijainen toimittaja Ericssonin valikoiduille tietoliikennejärjestelmätuotteille. Ericssonin päätös aiheutti Elcoteqin toimintaan kuluja, jotka vaikuttavat koko vuoden sen toimintaan negatiivisesti.

Elcoteqin liiketoimintaan välillisesti vuonna 2001 vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat aikataulut langattoman tietoliikenteen verkkoinvestoinneissa sekä näissä verkoissa toimivien päätelaitteiden volyymivalmistuksessa. Yritys kuitenkin uskoo siihen, että kaikki sen keskeiset asiakkaat lisäävätvalmistuksensa ulkoistamista.

Yritys on kovin riipuvainen kahdesta suuresta asiakkaasta. Elcoteqin julkistaman tiedotteen mukaan Ericsson ja Nokia-konserneihin kuuluvien yritysten osuus oli 87 prosenttia sen liikevaihdosta.

Koko vuoden liikevaihdon yritys odottaa olevan edellisvuoden tasolla ja tuloksen olevan positiivinen. Kasvua se odottaa erityisesti tietoliikennejärjestelmät-liiketoiminta-alueelta. Tulsota rasittaa kuitenkin se, että yritys on rakentanut nopeaa kasvua varten kapasiteettia, jota on nyt käyttämättömänä.