200107578 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Volvon alkuvuoden tulos painui raskaasti tappiolle

Julkaistu: 7.10.2001 5:07

Kysynnän heikkeneminen USA:ssa ja Euroopassa tietää lähtöpasseja tuhansille työntekijöille

Tukholma Ruotsalaisen Volvon ensineljänneksen tulos painui 1,25 miljardia Ruotsin kruunua tappiolle Yhdysvaltain menekkivaikeuksien vuoksi. Viime vuoden vastaavalta jaksolta kuorma-autovalmistaja kirjasi voittoa 1,89 miljardia.

Volvo antoi lähtöpassit 1 400 työntekijälleen alkuvuoden aikana.

-Teemme lisäleikkauksia tarpeen vaatiessa, varoittaa Volvon konsernijohtaja Leif Johansson osavuosikatsauksessa.

Volvo vähensi työvoimaansa jo viime vuonna 1 800 työntekijällä.

Ruotsalaisen Dagens Industri -lehden tietojen mukaan jopa 4 000 työntekijää saattaa menettää työpaikkansa kuluvan vuoden aikana. Volvo Global Trucks -yksikön palveluksessa oli vuodenvaihteessa 36 000 työntekijää.

Volvon johto on jo aikaisemmin varoitellut heikosta menekistä Yhdysvalloista, mutta notkahdus on näkyvissä nyt myös Euroopassa.

-Euroopassa laskua on kymmenen prosenttia, arvioi Leif Johansson.

USA:ssa Volvon toimitukset supistuivat 40 prosenttia.

Tilanne ei konsernijohtajan raportin mukaan näy paranevan Yhdysvalloissa, ja Euroopan tilanteen heikkeneminen pakottaa konsernin uusiin vastatoimiin.

Volvon tulosta rasittaa USA:n laskusuhdanteen lisäksi myös Mack- ja Renault VI -kauppoihin liittyvä 1,3 miljardin kruunun kertaluonteinen kulu. Koko fuusioon liittyvien kustannusten arvioidaan nousevan neljään miljardiin kruunuun parin lähivuoden aikana. Volvo arvioi, että uudelleenjärjestelyt tuottavat toisaalta noin 3,5 miljardin kruunun vuotuiset säästöt.

Yrityskaupat nostivat Volvon liikevaihtoa 43,8 miljardiin kruunuun viime vuoden ensineljänneksen 28,3 miljardista kruunusta.

Tuoreimmat osastosta