200103683 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elisa etsii kansainvälistä kumppania

Elisan toimitusjohtaja Matti Mattheiszen torjuu Telian kumppanuushaaveet

7.10.2001 4:41

Teleyhtiö Elisa Communications on kiinnostunut löytämään itselleen kansainvälisen kumppanin. Liittoutumista Telian kanssa yhtiö ei sen sijaan pidä järkevänä, vaikka ruotsalaisyhtiön arvioidaankin olevan kiinnostunut valloittamaan Suomen markkinoita nimenomaan Elisan kautta. Soneraa pidetään Telialle liian isona palana.

Elisan toimitusjohtajan Matti Mattheiszenin mukaan pelkästään Pohjoismaissa toimiva Telia ei tarjoaisi Elisalle liiketoimintahyötyjä samalla tavalla kuin kansainvälisempi kumppani.

Mattheiszen uskoo, että Telialle Elisa sen sijaan olisi varmasti hyödyllinen kumppani ja että sitä on jossain muodossa Telian pöydillä pyöritelty kuten Soneraakin. Keskustelujakin liiketoimintayhteistyön hakemisesta on ajoittain käyty.

-Elisalla on kuitenkin tarve globaaliin, maailmanlaajuisia ulottuvuuksia tarjoavaan yhteistyökumppaniin, Mattheiszen sanoo.

Ihannepartneri Elisalle olisi Mattheiszenin mukaan johonkin liiketoimintaan erikoistunut kansainvälinen yhtiö. Kiinnostavimpina hän pitää mobiili- tai dataverkkotoimintaan keskittyneitä yrityksiä.

Sen sijaan British Telecomin ja Deutsche Telekomin kaltaiset suuret operaattorit eivät Elisaa kiinnosta kansainvälisistä yhteyksistään huolimatta. Niiden huomio on isommissa markkinoissa ja omien velkataakkojen ja rakenteiden hoidossa.

-Elisa on myös liian pieni eikä pystyisi suuryhtiöiden kyljessä saavuttamaan haluamiaan asioita omassa liiketoiminnassaan, Mattheiszen toteaa.

Kumppania tarvitaan kansainvälistymiseen

Kumppania Elisa tarvitsee Mattheiszenin mukaan kasvaakseen.

-Kansainvälisten palvelujen rakentaminen suomalaisille tai saksalaisille asiakkaillemme ei onnistu nykyisillä omistuksillamme vaan siihen tarvitaan kumppania. Tärkeintä on löytää ennen kaikkea partneri liiketoimintayhteistyöhön. Siihen voi sitten liittyä myös omistuksellinen sitoutuminen.

Merkittävän osan investoinneistaan Elisa on viime vuosina tehnyt maailmalle, Saksaan. Mattheiszenin mukaan yhtiö ei aio ostaa Saksasta enää lisää kaupunkioperaattoreita nykyisten 23:n lisäksi, vaan seuraavaksi vuorossa on ostettujen yhtiöiden konsolidointi.

-Saksa on yhtiön tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä investointi, joka näyttelee tärkeää osaa yhtiön arvossa ja liiketoimintaluvuissa.

Kansainvälistyminen on Mattheiszenin mukaan tärkeä osa Elisan strategiaa, vaikka yhtiö onkin voimallisesti paikallinen operaattori. Saksan ostosten lisäksi Elisalla on operaattoriomistuksia Baltiassa ja sen tyttärellä, ohjelmistoyhtiö Comptelilla on laaja kumppaniverkosto maailmalla.

160 miljoonan euron panostukset Saksaan ovat syöneet Elisan tulosta. Toistaiseksi tappiollisen Saksan-toimintansa yhtiö arvioi kääntävänsä voitolliseksi ensi vuonna.

Elisa etsii ostettavaa myös Suomesta

Suomessa Elisa on ryhtynyt aktiivisesti ostamaan paikallisoperaattoreita. Maanantaina alkoi Elisan ostotarjous Soonin eli entisen Tampereen Puhelimen osakkaille ja lisäostoksia on varmasti tulossa.

-Emme ole aggressiivisesti liikkeellä, mutta kuuntelemme aktiivisesti, jos operaattoreilta löytyy haluja lähteä mukaan. Uskon, että niitä tulee ilmaantumaan, Mattheiszen sanoo.

Tähän mennessä Elisa on napsinut haaviinsa Soonin ja Keski-Suomen Puhelimen kaltaisia yhtiöitä, joista se on omistanut osan jo ennestään, sekä sen kannalta strategisilla alueilla sijaitsevia yhtiöitä, jotka ovat itse kääntyneet sen puoleen. Tällaisia ovat Riihimäen ja Joensuun Puhelimet sekä Lounet eli entinen Turun Puhelin.

Seuraavaksi Elisan katseet kohdistuvat ennen kaikkea Pohjois- ja Länsi-Suomeen.

Käytännössä Elisa on lähtenyt rakentamaan ympärilleen uudestaan paikallisten puhelinyhtiöiden liittoa Finnet-yhteistyön purkauduttua.

-Ilmoitimme jo Finnetin purkautuessa olevamme yhä kiinnostuneita rakentamaan paikallisyhtiöiden avulla hyvää paikallista palvelutarjontaa.

Kansainvälisten palvelujen rakentaminen suomalaisille tai saksalaisille asiakkaillemme ei onnistu nykyisillä omistuksillamme, vaan siihen tarvitaan kumppania, sanoo Elisa Communicationsin toimitusjohtaja Matti Mattheiszen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?