2001012252 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aika paljon rahaa

Julkaistu: 7.10.2001 4:34

Suomessa pidettiin kauan kansallisena ongelmana sitä, että maamme on köyhä ja uhkasi myös jäädä köyhäksi. Täsmällisemmin sanoen ongelmana oli pääomien niukkuus. Virallinen kertomus Suomen jälleenrakennuksesta kuului näin: Vuonna 1945 Suomi joutui loppuun kulutetun tuotantokoneistonsa voimin selviämään valtavista haasteista. Neuvostoliitolle oli maksettava 300 miljoonan dollarin sotakorvaukset, siirtoväki asutettava, menetetty teollisuuskapasiteetti korvattava, tuhotut asunnon korvattava, eikä pääomia ollut.

Pulma ratkaistiin jatkamalla sotataloutta. Säännöstely oli täydellistä. Pääomamarkkinoilla kausi jatkui aina 1980-luvun lopulle saakka. Valittu ratkaisu ei ollut kovin omaperäinen. Kaikki maat elivät sodan jälkeen enemmän tai vähemmän säännöstellyssä taloudessa vuosikymmeniä. Koko maailman sanottiin potevan pääomapulaa. Vain Yhdysvallat oli poikkeus. Heti sodan jälkeen Yhdysvaltojen kansantalous oli kooltaan suurempi kuin muu maailmantalous yhteensä.

Suomessa säästettiin. Se tarkoitti työn tekemistä investointien eteen. Teollisuus investoi koneisiin, kotitaloudet asuntoihin ja autoihin, valtio teihin, koulutukseen, terveydenhuoltoon. Tehdystä työstä kulutukseen käytettiin niin vähän kuin mahdollista. Säästäväisyys ja nuukuus olivat kunniassa.

Sitten tilanne muuttui. Nuukuudesta kansantalous meni rahamarkkinoiden vapautumisen myötä kulutusjuhlien kautta lamaan. Sen jälkeen on opeteltu vastuullista elämää vapaudessa. Kaikkia investointeja ei tarvitse maksaa itse, eikä tiukin talouslinja aina takaa suurinta menestystä. Jälleen Suomi ei ole yksin. Koko maailma on siirtynyt ylikapitalisoinnin kauteen.

Helsingin kauppakorkeakoulun kansleri ja Sitran yliasiamies Aatto Prihti totesi eräässä tilaisuudessa viime viikolla, että maailmassa on 70 kertaa enemmän rahaa kuin tarvitaan erilaisten tavaroiden ja palveluiden maksamiseen. Eli 69/70 maailman rahasta etsii koko ajan sijoituskohdetta. Tämä merkitsee sitä, että rahasta on valtava ylitarjonta. Se laskee rahan hintaa ja helpottaa rahoituksen saantia vaikeimpiinkin kohteisiin.

Sijoitusrahan valtava määrä rahan todelliseen tarpeeseen nähden selittää myös sitä erikoista ilmiötä, että maapallon vaihtotase on negatiivinen. Tämä merkitsee, että maapallolla olevat kansantaloudet syövät kokonaisuutena jatkuvasti enemmän kuin tienaavat. Tätä on pidetty sinänsä varmana todistuksena ufojen olemassaolosta, koska jostakinhan rahaa täytyy tulla. Vastaus löytynee kuitenkin maailman valtavilta pääomamarkkinoilta. Sijoitusrahaa on niin paljon, että vajeiselle reaalitaloudelle riittää käyteainetta.

Omituisuudet ovat kuitenkin todisteita maailman muutoksesta. Pääomia pursuava maailmantalous on uusi ilmiö, jonka lainalaisuudet ovat erilaisia kuin on totuttu. Ihan aina kotitalousoppien ja maalaisjärjen ulottaminen maailmantalouden ymmärtämiseen ei johda viisaaseen lopputulokseen. Maailma on mutkistunut, ja sen kanssa on elettävä.

Tuoreimmat osastosta