Paradokseja pörssissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turkcell rymisteli rumasti, mutta osake singahti ylös

Julkaistu: 27.4.2001 10:22

Soneran osakkuusyhtiö Turkcell näytti ensimmäisellä vuosineljänneksellä 74,5 miljoonan dollarin nettotappion, kun vuoden 2000 viimeinen neljännes oli vain 3,7 miljoonaa taalaa miinuksella. Sen osake harppasi kuitenkin New Yorkissa viime yönä peräti 36,9 prosenttia.

Turkcellin osakkeen nousun takana olivat ilmeisen myönteisiksi tulkittujen tulostietojen lisäksi Turkin horjuvan kansantalouden jättimäiseen kansainväliseen apupakettiin liittyvä toiveikkuus ja yhtiöön liittyvät ostospekulaatiot.

Uutistoimisto Dow Jones siteerasi kreikkalaista sanomalehteä, jonka mukaan Kreikan teleyhtiön Hellenic Telecommunicationsin pääjohtaja Nikos Manasis aikoisi tavata Turkcellin johtoa ja tehdä yhtiöstä ostotarjouksen.

Turkcellin tulosromahduksen pääsyy on maan liiran devalvoituminen dollaria vastaan. Yhtiön tilaajamäärä esimerkiksi kasvoi yhä kahdeksan prosenttia viime vuoden lopusta maaliskuun 2001 loppuun ollen 10,9 miljoonaa.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apupaketti voi auttaa liiran ylämäkeen, mikä auttaisi myös Turkcellia. Velkainen teleoperaattori arvioi, että se voi joutua järjestelemään lainojaan uusiksi tänä vuonna.

Turkcell ja muut osakkuusyhtiöt ovat syyllisiä Soneran muuttumiseen tappiolliseksi jo tammi-maalikuussa. Sonera kirjaa Turkin tappiot vuosineljänneksen viiveellä eli Turkcellin nyt tekemät jättitappiot näkyvät suomalaisyhtiön tuloksessa vasta huhti-kesäkuussa.

[]Markku Huusko on Arvopaperi-lehden toimittaja.

Tuoreimmat osastosta