200103357 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tililuetteloon pitää jättää yrityskohtaista joustavuutta

Julkaistu: 7.10.2001 4:25

Ekonomi Lassi Mäkisen mielestä uusi standardiehdotus on raakile

Suomeen on usean vuoden ajan yritetty saada tililuettelostandardia. Viime syksynä nimitetty työryhmä on tuonut hiljattain julkisuuteen Perustililuettelo -ehdotuksensa standarditililuetteloksi.

Taloushallinnon konkari, ekonomi Lassi Mäkinen on kuitenkin sitä mieltä, että työryhmän ehdottama tililuettelo on yhä pahasti keskeneräinen. Ehdotus ei hänen mukaansa tuo yrityksille miljardisäästöjä, vaan päinvastoin aiheuttaa kustannuksia.

-Ehdotus pitää sisällään lyhyen ja pitkän luettelon. Standardi pitäisi tehdä lyhyesti, ja jättää yrityksille mahdollisuus tehdä yrityskohtaisia versioita. Esimerkiksi siten, että on perustililuettelo, jolle luodaan alatilejä. Tililuetteloon pitää saada joustavuutta niin, että esimerkiksi eri toimialojen yritykset voisivat ottaa sen käyttöön, Mäkinen katsoo.

Mäkinen ja kirjanpitoalan toinen ammattilainen Heikki Sorjonen ryhtyivät viime tammikuussa yhteistyöhön tililuettelostandardin aikaansaamiseksi. Sorjosen YTJ-tilikartta on Mäkisen mukaan Suomessa nykyisin lähes standardin asemassa. Mäkistä kismittää se, että työryhmä ei ole millään tavalla hyödyntänyt heidän osaamistaan tililuettelostandardin kehittämistyössä.

-Mikäli asiasta ei keskustella, ottavat yritykset ehkä tietämättäänkin käyttöönsä keskeneräisen tililuettelon. Ottaa aikansa ennen kuin tililuettelo on saatu toimivaan muotoon niin, ettei sitä tarvitse myöhemmin muuttaa, Mäkinen sanoo.

Hän uskoo, että tililuettelostandardi tulee voimaan vuoden 2002 tai vuoden 2003 alussa.

-Uuden tilikauden alku on hyvä ajankohta ottaa käyttöön uusi tililuettelo. Se edellyttää kuitenkin, että luettelo on hyvässä kunnossa. Nykyinen ehdotus on raakile.

Tililuettelouudistus liittyy yritysten taloushallinnon sähköistymiseen. Se muuttaa muun muassa laskutuskäytäntöä paperittomaan suuntaan ja ratkaisevasti koko taloushallinnon työtä.

Tuoreimmat osastosta