200101076 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kylmä talvi pakottaisi Britannian sähkökatkoihin

Julkaistu: 7.10.2001 4:19

Kaasupula sulkisi voimalaitokset

Lontoo Britannian sähkölaitosten kyky vastata poikkeuksellisen suureen kysyntään on heikentynyt. Tavallista kylmempänä talvena maakaasuvoimalaitosten tarpeisiin ei riittäisi tarpeeksi kaasua, joten ne joutuisivat säännöstelemään tuotantoaan.

Times-sanomalehden haastatteleman Energy Contract Companyn mukaan Pohjanmeren kaasuntuotanto ja nykyiset varastot eivät riitä poikkeuksellisen korkeaan kysyntään, mikäli sitä jatkuu 10-20 päivää. Jos talven lämpötilat pysyvät tämän ajan kolme astetta kauden normaalilämpötilojen alapuolella, kriisitilanne on valmis.

Toistaiseksi energiansäännöstelyyn ei ole jouduttu, mutta viime vuosien aikana on koettu monta ennätyksellistä kautta: kesä 1995 oli tavattoman kuiva ja tämä talvi puolestaan on ollut ennätyksellisen märkä. Jos poikkeukselliset sääolot jatkuvat, keskimäärin kerran 50 vuodessa sattuva pitkä kylmä kausi voi olla arvaamattoman lähellä.

Kotitaloudet etusijalla

Britanniassa maakaasun suosio kasvaa jatkuvasti erityisesti kotitalouksien lämmityksessä. Kun kasvu jatkuu voimakkaana ja kun lämmitys on kylmän ajanjakson aikana ihmisille elintärkeää, kaasupulasta kärsisivät ensimmäisenä sähkövoimalat. Kaasuntuottajat ja jakelijat nimittäin asettavat kotien lämmittämisen etusijalle mahdollisen kaasupulan aikana.

Kaasuvarastoihin on perinteisesti laskettu mukaan myös käyttämättömiä kaasukenttiä. Äkillisen pulan uhatessa nämä kentät eivät ole hetkessä otettavissa käyttöön, ja siksi Kaliforniassa koetun kaltaisiin säännöstelytoimiin saatetaan joutua turvautumaan kylmänä talvena.

Energy Contract Companyn mukaan käytön kasvun ohella kaasuvarastoja on pienentänyt investointien väheneminen. Kun energia-ala avattiin kilpailulle, hinnat laskivat ja alan yhtiöt joutuivat miettimään tarkkaan, kuinka paljon ja mihin ne investoivat.

Tuoreimmat osastosta