20010601 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähtökohtana toimiva kokonaisuus

Kempeleläinen Kuha Ky tutkii, suunnittelee ja kouluttaa

7.10.2001 4:17

Logistiikkasuunnittelu Kuha Ky on kempeleläinen, kolmen miehen voimin toimiva insinööritoimisto. Sen tavoitteena on tarjota asiakkaalleen alan kattavat ja räätälöidyt palvelut. Pohjoissuomalaisittain vuoden ikäisen yrityksen toimintakonsepti on ainutlaatuinen ja koko maankin näkökulmasta harvinainen: selvitys- ja suunnittelutyön lisäksi miehet tarjoavat koulutusta niin julkishallinnon, yritysten, oppilaitosten kuin yksityistenkin tarpeisiin.

-Toimintamme perustuu kokonaispalveluun. Esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuksiin pystymme tarjoamaan turvallisuusneuvonantajan palvelut, kuljetuksia varten tarvittavan adr-ajolupakoulutuksen sekä ohjaamaan palo- ja pelastusharjoitusten suunnittelussa. Lähiaikoina pystymme tarjoamaan myös liikennöitsijän tarvitsemat varusteet, kuten ajoneuvomerkinnät, kuvaa toimitusjohtaja Pertti Kuha kehitysvauhdissa olevan yrityksensä toimintaa.

Kuhan mukaan Pohjois-Suomessa ja koko maassa on selvä tilaus kattavalle logistiikkasuunnittelupalvelulle. Etenkin vuoden alusta aloitettu koulutustarjonta on otettu kentällä hyvin vastaan. Juuri koulutuspuolelle kohdistuvat myös Logistiikkasuunnittelu Kuhan suurimmat rekrytointitarpeet.

-Jos suunnitelmat toteutuvat tarkoitetusti, otamme syksyllä taloon neljännen henkilön. Vuoden päästä tavoitteena on työllistää kymmenkunta henkilöä, kertoo Kuha ja väläyttää myös mahdollisuutta laajentaa yrityksen toiminta-aluetta jossain vaiheessa itärajan tuolle puolen.

-Toistaiseksi markkina-alueeksi riittää kuitenkin Suomi, hymyilee Kuha ja toteaa olevansa hallitun kasvun kannalla.

Vaihtelevat projektit

Logistiikkasuunnittelu Kuhan kurssitarjonta on laaja. Siihen kuuluu adr- ja pelastuskoulutuksen ohella muun muassa kappaletavaran nosturikoulutusta sekä liikenneturvallisuuteen ja taloudelliseen ajoon tähtääviä kursseja. Erityisiä osaamisalueita yrityksessä ovat vaarallisten aineiden lisäksi julkishallinnon logistiikka sekä raskaaseen kalustoon liittyvä kuljettajakoulutus.

Suurin osa asiakkaista on tällä hetkellä julkisyhteisöjä, mutta kuntien ja kaupunkien mittavien projektien ohella monipuolista palvelua edellyttävät myös yritysasiakkaat. Ne tarvitsevat suurten selvitys- ja suunnittelutöiden ohella myös pienimuotoisempaa neuvontaa, esimerkiksi apua ajojärjestelyissä. Asiakkaita ja projekteja on siis hyvin erilaisia.

-Pienin suunnittelutyö tehtiin muutamassa päivässä alle kymmenen hengen tuotantolaitokselle, laajin työ on ollut läänikohtainen logistiikkasuunnitteluselvitys. Suurimpien asiakkaiden kohdalla kyse on yli kymmenestä miljoonasta markasta, kertoo toimitusjohtaja Kuha.

Kerrallaan yritys voi hoitaa kymmenkunta isompaa, kuukausia kestävää urakkaa. Lisäksi tulevat kurssit, jotka kestävät päivästä puoleen vuoteen. Suunnittelu kuuluu firmassa jokaisen toimenkuvaan, mutta pääasiallinen hallinto-, markkinointi- ja koulutusvastuu on jaettu kullekin erikseen. Kuitenkin esimerkiksi raskaaseen kalustoon liittyvää koulutusta räätälöidään asiakkaan tarpeisiin yhteistuumin, sillä rekan ajosta yrityksessä on kokemusta yhteensä 35 vuotta.

Tavoitteena tehokkuus ja säästö

Logistiikkasuunnittelun Kuhan palvelukokonaisuus tähtää yhteisöjen materiaali- sekä informaatio- ja pääomavirtojen suunnitelmalliseen hallintaan ja tehokkuuden maksimointiin. Keskeisin asiakkaalle koituva hyöty on tietysti säästö. Tutkimus- ja suunnittelutyön tuloksena voidaan esimerkiksi lisätä varaston kiertonopeutta, poistaa kuljetusten päällekkäisyyksiä tai hyödyntää uusinta tekniikkaa. Toimiva logistiikka on siten keskeinen kilpailutekijä ja avain tulokseen.

-Järkeistettyjen toimenpiteiden avulla paitsi saadaan tuotteen hintaa alemmaksi, myös parannetaan asiakaspalvelua, Kuha kiteyttää.

Hän antaa esimerkin varastonhallinnasta, jossa materiaalivirtojen ohjailulla voidaan pienentää kustannuksia ja muun muassa järkeistää toimituseriä ja -aikoja.

Suunnitteluun liittyviin projekteihin sisältyy tietysti aina myös tutkimus- ja selvitystyötä. Ennen kuin säästöä tuovia parannusehdotuksia voidaan esittää, täytyy nykytilanne olla tiedossa.

-Tilanne ei ole aina selvä asiakkaallekaan. Toisinaan pitää muistuttaa, että emme ole arvostelemassa kenenkään työtä, vaan etsimässä mahdollisuuksia, tapoja tehdä asiat toisin. Kun tarkastelee yrityksen toimintaa ulkopuolisena, on helpompi havaita pullonkaulat ja osoittaa tarpeelliset ratkaisut. Ja kun asiakkaat ovat kaikki erilaisia, niin oppia kertyy väistämättä.

Kuha Ky

 - Perustettu vuonna 2000 - Toimialana Logistiikkasuunnittelu ja -koulutus - Liikevaihto - ensimmäisenä vuonna noin 0,6 miljoonaa markkaa, kuluvan vuoden tavoite 2-3 miljoonaa markkaa - Tulos ensimmäisenä vuonna noin 0,3 miljoonaa markkaa, tavoite noin miljoona markkaa - Omavaraisuusaste sata prosenttia - Henkilöstöä kolme

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?