200108957 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinat otolliset Nokialle

Julkaistu: 7.10.2001 4:16

Viime viikon superperjantaina julkistetut Ericssonin ja Nokian tulosluvut kertoivat samaa vanhaa tarinaa. Ericssonin tuloskunto sen kun hyytyy, kun taas Nokia jatkaa omalla vauhdillaan. Yllättävää Ericssonissa oli ehkä se, ettei neuvotteluista Sonyn kanssa kerrottu mitään. Toisaalta Nokia on yllättäen ollut kaiken spekulaation ulkopuolella. Tätä suomalaisjättiä ei ole kiinnitetty minkään suuremman amerikkalais- tai aasialaisyhtiön vahvaksi omistajaehdokkaaksi tai Ericssonin pelastajaksi.

Nokialla on toisaalta pitkään ollut se kanta, ettei yhtiö ole ollut kiinnostunut ostamaan suuria yrityksiä, pääpaino on ollut pienemmissä internet-yrityksissä, joita se on ostanut Piilaaksosta. Mutta ajat muuttuvat.

Varsinkin pörssikurssien raju lasku maailmalla on saanut useat suuryritykset näyttämään jopa edullisilta ostokohteilta. Ericssoninkin markkina-arvo on laskenut 466 miljardiin kruunuun.

Kilpailu markkinaosuuksista on sen verran kovaa, että nopein tie on tietysti kilpailijan ostaminen, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, että peli olisi sillä selvä. Myös markkinaosuuksien ylläpitäminen voi kääntyä odotettua hankalammaksi, kuten Ericssonkin on saanut omassa matkapuhelintuotannossaan huomata. Kuluttajatuotteen tekeminen on toista kuin verkkojen myyminen bisnes-puolelle ja toisaalta yrityskaupassa toimintojen integraatio on se haasteellisin osa koko operaatiosta.

Ericssonin kannalta kännykkätoimintojen yhdistäminen Sonyn kanssa on parasta, mitä yrityksestä on viime aikoina kuultu.

Hieman ihmettelen erään suomalaisanalyytikon näkemystä, ettei tästä yhteistyöstä syntyisi mitään kilpailu- tai teknologiaetua. Sony kun on rakentanut omaa kuluttajabrandiaan niin pitkään ja hartaasti, että tuotteiden muoto ja design ovat olleet kuluttajien mieliin. Varsinkin kolmannen sukupolven tuotteissa ulkonäkö ja ennen kaikkea hyvä käytettävyys ovat avainasemassa.

Ericsson on kuitenkin altavastaaja näissä neuvotteluissa, joskin selvää on, että mahdollisessa yhteisyrityksessä Wallenbergit osaavat pitää pintansa. Näinhän kävi myös Stora Enson yhdistämisessä. Ruotsalaiset ratsastavat merkittävällä markkinaosuudella ja sen myymisellä.

Nokian suhteen ovet ovat avoimet. Vaikka se onkin rahoittanut merkittäviä laitetilauksia, sen kassatilanne näyttää varsin hyvältä. Jorma Ollila saattoi todeta yhtiön osavuosikatsauksessa, että operatiivinen kassavirta oli reilut 10 miljardia markkaa positiivinen. Toista se oli Ericssonilla, jonka kassavirta oli 17 miljardia kruunua alijäämäinen.

Nokian rahoituksellinen asema on vielä niin vahva, ettei sen tarvitse huolehtia oman luottokelpoisuutensa laskusta. Ruotsalaisyhtiön tilanne näyttää sen sijaan kurjistuvan koko ajan ja luottokelpoisuuden lasku voi olla hyvinkin todennäköistä, ellei sitten Lars Ramqvistin kokoama kriisiryhmä keksi jotain nopeasti. Sonystakin on arvioitu saatavan lisää tietoja tänään tiistaina.

Tuoreimmat osastosta