200105982 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääomasijoittajat odottavat Benefonilta jo näyttöjä

Benefon joutuu hakemaan pian lisärahoitusta markkinoilta

7.10.2001 3:59

Matkapuhelinvalmistaja Benefon joutunee palaamaan lähiaikoina takaisin sijoittajien kukkarolle, vaikka se onkin juuri keräämässä markkinoilta uutta pääomaa suunnatulla annilla. Nyt kerättävä 18 miljoonan markan potti ei markkina-arvioiden mukaan nimittäin riitä pahoissa rahoitusvaikeuksissa kamppailevalle yhtiölle paria kuukautta pidemmäksi ajaksi.

Benefonin talousjohtaja Erja Palin myöntää olevan mahdollista, että yhtiö joutuu hakemaan myöhemmin vielä lisärahoitusta markkinoilta. Sitä varten pyydetään valtuuksia ensi viikolla kokoontuvalta yhtiökokoukselta.

Edelliskerran yhtiö haki rahaa markkinoilta vasta puoli vuotta sitten.

Palinin mukaan jatkuva rahanhaku johtuu siitä, että yhtiöllä ei viime syksynä ollut valtuuksia hakea tarpeeksi rahaa kerralla. Nytkään yhtiön ei Palinin mukaan kannattanut lähteä hakemaan isompaa summaa yhdellä kertaa näin nopealla varoitusajalla.

-Kaikki kiinnostuneet eivät pysty osallistumaan tähän antiin, koska heidän omat päätöksentekoprosessinsa vievät oman aikansa, Palin selittää.

Tuloksen pitäisi kääntyä voitolle keväällä

Viime syksynä Benefon keräsi sijoittajilta suunnatulla annilla 54 miljoonaa markkaa.

Hupenivatko syksyllä kerätyt rahat odotettua nopeammin?

-En tiedä menivätkö ne odotettua nopeammin. Haluamme vain edelleen vahvistaa tasetta. Emme myöskään pystyneet viime syksynä järjestämään riittävän isoa antia, koska hallituksen valtuutuksen pohjalta anti saattoi olla korkeintaan vain 20 prosenttia osakepääomasta, Palin sanoo.

Viime vuoden tilinpäätös kertoo, että vuoden päättyessä kassavaroja oli jäljellä enää kolmannes vuodentakaisesta eli 9 miljoonaa markkaa. Yhtiö oli myös joutunut syömään omaa pääomaansa ja lyhytaikaisen vieraan pääoman määrä oli kolminkertaistunut 205 miljoonaan markkaan. Velkaantumisaste oli noussut 172 prosenttiin.

Tappiota yhtiö teki 60 miljoonaa markkaa. Se on hieman vähemmän kuin edellisvuonna suhteutettuna 353 miljoonan markan liikevaihtoon.

Yhtiö uskoo tuloksen nousevan positiiviseksi tämän vuoden toisella neljänneksellä, kun uudet puhelinmallit on saatu myyntiin. Palin huomauttaa myös, että yhtiön keväällä saamat suurtilaukset helpottavat rahoitustilannetta annin lisäksi.

Bisnesenkelit eivät odota loputtomiin

Viime syksynä Benefonin avuksi rientäneet nimekkäät bisnesenkelit, kotimaiset pääomasijoittajat, eivät ole vielä menettäneet uskoaan yhtiöön, mutta loputtomasti heidänkään kärsivällisyytensä ei riitä.

-Kyllä yhtiöllä on nyt näytön paikka edessä. Ei kukaan voi jatkuvasti pistää rahaa pohjattomaan kaivoon. Mutta ei minun uskoni vielä ole loppunut, arvioi viimesyksyiseen antiin osallistunut pääomasijoittaja Juha Sipilä.

Sipilä sanoo luultavasti olevansa mukana myös tässä annissa.

Viime syksynä antiin osallistunut Helsingin kauppakorkeakoulun professori Heikki Niskakangas sen sijaan ei aio enää henkilökohtaisesti sijoittaa lisää Benefoniin.

-Uskoni Benefoniin ei ole loppunut, mutta riskinjakomielessä ei ole enää järkevää laittaa lisää rahaa yhtiöön. Minulla on siinä jo aika paljon kiinni, Niskakangas perustelee.

Hän osallistuu kuitenkin antiin yhdessä muiden kanssa sijoitusyhtiö Fortelin kautta. Niskakangas uskoo, että kaikki viimesyksyiseen antiin osallistuneet ovat mukana tälläkin kertaa, mutta pienemmillä osuuksilla. Viimesyksyiseen antiin osallistuivat myös JOT Automationin entiset pääomistajat Veikko Lesonen ja Jorma Terentjeff.

Benefonin Erja Palinin mukaan yhtiö on kutsunut menossa olevaan tarjousantiin myös muita sijoittajia nykyisten pääomasijoittajien lisäksi.

Tarjousten alarajaksi on asetettu 7,50 euroa. Eilen torstaina Benefonin kurssi liikkui hieman alempana, seitsemän euron tietämissä. Viime syksynä merkintähinta oli 12,50 euroa. Annin tarjousvaihe alkoi tiistaina ja varsinainen merkintäaika toukokuun alusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?