200101135 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmasto tämän miehen käsissä

Julkaistu: 7.10.2001 3:58

Marraskuun ilmastokonferenssin puheenjohtajana toiminut Jan Pronk tahkosi sopimustekstiä kaksi viikkoa ilman tulosta. Vaikka sopimusta ei Haagissa syntynyt, Hollannin ympäristöministeri Pronkin työtapa keräsi paljon kiitosta. Pronk jatkaa puheenjohtajana myös heinäkuun jatkoneuvotteluissa.

Hollannissa Pronk tunnetaan pitkän linjan poliitikkona. 70- ja 80-luvuilla hän oli useaan otteeseen sosialidemokraattisen puolueen PvdA:n kansanedustajana. Kehitysyhteistyöministeriydestä hänellä on 13 vuoden kokemus. Ympäristöministeri Pronkista tuli vuonna 1998.

Pronk on kotimaassaan kuuluisa ilmiömäisistä tiedoistaan. Useiden arvioiden mukaan hän pystyy perehtymään asioihin nopeasti ja perusteellisesti. Arvostelijat sanovat hänen puuttuvan asioihin liiankin yksityiskohtaisesti.

Hollannin tiedotusvälineet ovat leimanneet Pronkin ikuiseksi optimistiksi. Hän on pysynyt uskossaan, jonka mukaan Yhdysvallat saadaan lopulta mukaan ilmastomuutoksen vastaiseen taisteluun.

-Neljän vuoden kuluttua Yhdysvalloissa on taas vaalit, vastasi Pronk Hollannin radiossa toistuviin kysymyksiin presidentti Bushin kannanotoista.

Tuoreimmat osastosta