200108793 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maaseutuyrittäjät ovat MTK:lle entistä tärkeämpi kohderyhmä

Julkaistu: 7.10.2001 3:52

Edunvalvonta-malli rakenteilla

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto rakentaa maaseutuyrittäjille omaa edunvalvonnan toimintamallia, jolla kyseisen jäsenkunnan asema saataisiin nykyistä paremmaksi.

Maaseutuyrittäjät ovat MTK:n kolmas jäsenryhmä maanviljelijöiden ja metsänomistajien rinnalla. Varsinaisen maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittavia monitoimitiloja on jo noin kolmannes toimivista maatiloista. Monelle niistä lisätulon lähteenä alkanut toiminta on jo pääasiallinen toimeentulon lähde.

MTK:ssa äskettäin tehdyn selvityksen mukaan kiinnostavin toimintamalli on maaseutuyrittäjien toimialoittainen järjestäytyminen alueellisten tuottajaliittojen yhteyteen. Näin yhteistoimintaa kehitettäisiin esimerkiksi maatilamatkailuyrittäjien, koneyrittäjien, elintarvikkeiden jatkojalostajien, puun jatkojalostajien ja palveluyrittäjien kesken. MTK puolestaan hoitaisi esimerkiksi maaseutuyrittäjien sosiaaliturvaan, verotukseen ja rahoitukseen liittyvää edunvalvontaa.

Maaseutuyrittäjien asioiden hoitamisesta on MTK:ssa puhuttu usean vuoden ajan. Ensi vuosi onkin järjestössä nimetty maaseutuyrittäjyyden teemavuodeksi.

Tuoreimmat osastosta