200109205 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ciscon tulosvaroitus pudotti tekno-osakkeita

7.10.2001 4:09

Pääsiäispyhistä toipuvassa Helsingin pörssissä koettiin tiistaina selvää laskua. Amerikkalaisen Cisco Systemsin maanantainen tulosvaroitus ja siitä johtuneet pessimistiset teknologiaosakkeiden tulosnäkymät vaikuttivat myös kotimaisten osakkeiden hintoihin.

Hex-yleisindeksi päätyi 3,13 prosenttia pakkaselle 8671,35 pisteeseen. Telekommunikaatioindeksi osoitti 4,33 prosentin laskua, kun taas liikenne, rakentaminen ja kemikaalit kohottivat toimialaindeksinsä vajaat kolme prosenttia plussalle. Osakevaihtoa kertyi 727 miljoonaa euroa.

-Valoa näkyy tunnelin päässä, ja se ei ole juna. Ciscon tulosvaroituksen vaikutus oli yllättävän vaisu. Teknologiaosakkeiden pohja saattaa olla jo näkyvissä, eräs analyytikko kommentoi.

Nokian päätöskurssi oli 28,82 euroa, josta laskua viime viikon keskiviikkoon 4,41 prosenttia. Nokia ilmoitti aloittavansa yhteistyön ruotsalaisen Smarteqin kanssa. Yhteistyö käsittää hands-free -laitteiden kehittämisen Nokian malleille 3310 ja 3330.

Sonera päätyi 5,52 prosenttia alaspäin eli 9,59 euroon. Soneran tytäryhtiö Sonera Plaza teki yhteistyösopimuksen Bol.comin kanssa. Bol.com, internetissä toimiva media- ja viihdekauppa, aikoo yhdessä Sonera Plazan ja MSN.fin kanssa tavoitella entistä suurempaa näkyvyyttä Suomen markkinoilla.

Metsäjätit nousussa

Metsäyhtiöistä UPM-Kymmene kohosi 0,15 prosenttia 32,70 euroon ja Storan R-osake nousi kaupankäynnin lopuksi 1,67 prosenttia 11,55 euroon oltuaan suurimman osan päivästä miinuksella.

Metsäyhtiöille tärkeä sellun hintaindeksi laski viikontakaisesta 14,45 dollaria 586,53 dollariin ja lwc-paperin hintaindeksi nousi 4,41 euroa 846,61 euroon. Vuodenvaihteesta sellun hintaindeksi on pudonnut 123,47 dollaria ja lwc-paerin hintaindeksi noussut 38,27 euroa.

Keskon kurssi tippui vähäisellä vaihdolla 0,45 prosenttia 10,10 euroon. Yhtiö ilmoitti maaliskuun kokonaismyynnin laskeneen 0,9 prosenttia viimevuotisesta.

Ohjelmistoyhtiö Prohan kurssi laski 7,89 prosenttia 1,05 euroon. Proha ilmoitti lykkäävänsä listautumistaan pörssin päälistalle. Syyksi yhtiö ilmoitti Opus360:a koskevan sopimuksen ja siihen liittyvän Artemis-alakonsernin mahdollisen Nasdaq-listatumisen. Proha ilmoitti viime viikolla ostaneensa amerikkalaisen ohjelmistoyrityksen Opus360:n 9,1 miljoonalla dollarilla.

Pitkät korot aloillaan

Eurooppalaiset bondit pysyttelivät tiistaina aloillaan. Yhdysvaltojen odotusten mukaisilla kuluttajahinnoilla ja uusien asuntojen aloittamisluvuilla maaliskuulta ei ollut juuri vaikutusta korkomarkkinoihin.

-Euroopassa seurataan nyt Yhdysvaltoja ja Yhdysvalloissa osakemarkkinoita, sanoo OKO:n analyytikko Erkka Wennonen.

Hänen mukaansa markkinoilla oli jo alkannut näyttää siltä, että Yhdysvaltojen talouden hiipuminen olisi saavuttanut pohjan, mutta alkanut osavuosikatsauskausi kaatoi kylmää vettä niskaan. Se on näkynyt korkomarkkinoita tukevana.

Suomen vuoden 2011 lainan korko liikkui kaksi korkopistettä torstain päätöstasoa korkeammalla 5,11 prosentissa.

Valoa näkyy tunnelin päässä, ja se ei ole juna. Ciscon tulosvaroituksen vaikutus oli yllättävän vaisu. Teknologiaosakkeiden pohja saattaa olla jo näkyvissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?