20010543 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ericsson irtisanoo lisää työntekijöitä pääsiäisen jälkeen

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen ennakoidaan supistuvan rajusti

7.10.2001 3:44

Tukholma Ericsson julkistaa neljännesvuosituloksensa ja kriisipakettinsa viimeiset palat ensi viikon perjantaina. Ruotsalaisjätin ennakoidaan tekevän rajuja leikkauksia sekä Ruotsissa että muissa maissa.

Ekonomi 24 -verkkolehden tietojen mukaan jopa joka kolmas Ericssonin työntekijä saattaa saada lopputilin käteensä. Verkkolehti on tulkinnut Ericssonin viime aikaisia tapahtumia, jotka viittaavat hyvin aggressiiviseen säästöohjelmaan perjantaina.

Ericssonin toimitusjohtaja Kurt Hellström on varoittanut työntekijöitä henkilöstöleikkauksista parissakin sisäisessä tiedotteessa. Ekonomi 24 arvioi myös, että ruotsalaispiireissä erittäin tunnetun kriisikonsultin palkkaaminen konsernijohdon avuksi on osoitus kovista toimista.

Ericsson ilmoitti jo muutama viikko sitten kriisipaketin ensimmäisestä osasta, henkilöstöleikkauksista Ruotsissa ja Britanniassa. Ruotsalaisyhtiö ilmoitti samassa yhteydessä, että se supistaa rajusti konsulttien käyttöä. Ericsson ostaa palveluja nyt 15 000 konsultilta, ja tavoitteena on pudottaa määrä puoleen.

Työntekijöiden mielestä arvioita liioitellaan

Ericssonin ay-johtajat pitävät työvoimaleikkausarvioita liioiteltuina. Työntekijöiden edustajat eivät myöskään usko, että Ericssonilla on varaa vetäytyä sellaisista maista, joissa ruotsalaisyhtiöllä on tuotantoa tai kehitys- tai palvelutoimintaa. Työntekijäpuolen mielestä myyntipuoli on kuitenkin päässyt lihomaan pahasti. Ericssonilla on lähes kaksinkertainen määrä työntekijöitä Nokiaan verrattuna.

Ericssonin ensineljänneksen tuloksen arvioidaan jäävän 530 miljoonaan Ruotsin kruunuun, kun ruotsalaisyhtiön voitto viime vuoden vastaavalta ajanjaksolta oli runsaat kuusi miljardia kruunua.

Analyytikot arvioivat, että Ericssonin matkapuhelintoiminta tekee miinusmerkkistä tulosta koko tämän ja ensi vuoden ajan. Analyytikot eivät myöskään usko, että Ericsson pystyy säilyttämään kymmenen prosentin osuutensa matkapuhelinmarkkinoista. Synkimpien arvioiden mukaan Ericssonin osuus putoaa kahdeksaan prosenttiin.

Analyytikot suhtautuvat myös skeptisesti Ericssonin omiin arvioihin verkkopuolen noin 20 prosentin kasvusta tämän vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?