Jeejee Digi-TV pelastaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuoteen 2005 mennessä laajakaistayhteys kaikilla

Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen uskoo, että eri laajakaistaratkaisujen olemassaolo mahdollistaa sen, että kaikkien suomalaisten ulottuvilla on kohtuuhintaiset laajakaistayhteydet vuoteen 2005 mennessä. Viimeistään digi-tv:n leviäminen joka savuun tuo tullessaan laajakaistayhteydet.

3.4.2001 16:54

Ministeri Heinonen puhui liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä Viestintäfoorumissa tänään tiistaina.

Hänen näkemyksensä mukaan eri laajakaistatekniikat kilpailevat, mutteivät syrjäytä, vaan pikemminkin täydentävät toisiaan. Aktiivisimmilla ihmisillä tulee olemaan käytössä useita eri vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin: digi-TV ja DSL-modeemi kotona ja taskussa umts-matkapuhelin tai jokin muu henkilökohtainen langaton laite.

Ongelmana todellisuudessa on, miten saada kaikille vähintään yksi laite. Yhteyksien saamiseksi kaikille on pyrittävä eri keinoin, ministeri Heinonen korosti.

Uudet taajuusmaksut pannaan

Ministeri Heinonen nosti esiin myös tietoturvaongelmat: tavallisen kuluttajan tietoturvaongelmat on otettava huomioon tietoturvallisuuden hallintoa järjestettäessä. Telehallintokeskuksesta tehdään se keskeinen tietoturvaviranomainen, jonka puoleen kansalaiset voivat kääntyä. Samalla ministeri ilmoitti, että Telehalintokeskuksen nimi aiotaan muuttaa Viestintävirastoksi.

Valtion järjestelmien suojeleminen jää puolestaan valtion omien turvallisuusorganisaatioiden hoidettavaksi.

Heinonen linjasi myös teleliikenteen maksupolitiikkaa, ja esitti ettei teknologiakilpailua pidä häiritä joitakin tekniikoita suosivalla sääntelyllä tai maksupolitiikalla.Ministeriön lähtökohta onkin, ettei uusia taajuusmaksuja kehitetä.

Digi-TV:tä ja läpinäkyviä medioita

Digitaalisen television ministeri Heinonen näki yhtenä mahdollisuutena ratkaista ns. viimeisen mailin ongelma. Sen avulla saadaan nopeat tietoliikenneyhteydet kaikkein syrjäisimmillekin kolkille. Kuluttajat kuitenkin viime kädessä päättävät, miten pitkään vie, ennenkuin joka kodissa on tarvittavat laitteet.

Analoginen tekniikka ja televisiolähetykset näkyvät pitkään uuden digiverkon rinnalla, joten digitaalivastaanottimia ei välttämättä edes tarvita kovin nopeasti.

Koska viestintävälineet osallistuvat ahkerasti viestintäpoliittiseen keskusteluun, ministeri Heinonen ehdottaa, että läpinäkyvyyden takaamiseksi tiedotusvälineet voisivat Suomessakin harkita käytäntöä, jonka mukaan juttujen lopussa tuodaan esiin myös tiedotusvälineen takana olevan yhtiönkytkös käsiteltävään asiaan.

Tätä mallia noudattaen digitoday voikin julkistaa olevansa hyvin puolueeton media: ainoa kytköksemme aiheeseen on norjalainen Telenor, jonka tytäryhtiöön Nextraan kuulumme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?