200104018 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euro tulee kalliiksi

Julkaistu: 7.10.2001 2:47

On makuasia, pitääkö vanhojen markkojen vaihtamista uusiin euroihin ensi vuodenvaihteesta alkaen hyödyllisenä, vaivalloisena vai vastenmielisenä kokemuksena. Joka tapauksessa uuteen käteiseen ja uusiin hintoihin totuttelu aiheuttaa runsaasti päänvaivaa ja väärinkäsityksiä. Myös ylimääräinen rahanmeno on todennäköistä.

Turhasta rahanmenosta on jo syntynyt jonkinlainen yleiskuva, kun tiedotusvälineet ovat alkaneet julkaista palveluiden ja tuotteiden hintavertailuja. Sopivien eurohintojen hakeminen näyttää jo laajasti hivuttaneen markkahintoja ylöspäin. Ja koska markassa ja eurossa on huomattava mittakaavaero, ovat hintojen pyöristykset olleet pahimmillaan kymmeniä prosentteja.

Hintoja kannattaa vahtia ja törkeimmistä hinnankorotuksista kannattaa asiakkaana pitää meteliä. Hintojen kanssa temppuilu on kuitenkin pääosin laillista. Ensi vuodenvaihteen lähestyessä kannattaa lompakkoaan vahtia entistä hanakammin myös laittomuuksien varalta.

Viime viikolla Pohjanmaan Tuurin kyläkaupassa paljastui vääriä 500 markan seteleitä, jotka olivat poliisin mukaan peräisin virallisesta rahanvaihtopisteestä Pietarista. Television kohuohjelman testiryhmä onnistui puolestaan maksamaan suomalaiskaupassa laskunsa euroilla ja sai vaihtorahat markkoina, vaikka oikeita euroja voi olla liikkeessä vasta ensi vuodenvaihteen jälkeen.

On erittäin todennäköistä, että oikeita euroja odotellessa hämärä rahanvaihto yleistyy ja varsinkin ikäihmisten lompakoilla on tungosta. Vaihtosuhteen laskeminen väärinpäin tai muuten väärin synnyttää taatusti tahattomien kommellusten lisäksi varsinaista vilppiä.

Markkojen vaihtaminen euroiksi tuntemattomien kanssa taivasalla on luultavasti vielä epävarmempaa kuin ruplien ostaminen rappukäytävissä takavuosien Neuvostoliitossa. Ja sielläkin osa matkailijoista tuli ostaneeksi leikkirahaa.

Tuoreimmat osastosta