200106699 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisyritysten tutkimus- ja kehitysmenot kasvavat tänä vuonna 15 prosenttia

Julkaistu: 7.10.2001 2:49

VTT:n pääjohtaja Erkki Leppävuori:

Suomalaisyritysten tutkimus- ja kehitysmenot kasvavat tänä vuonna noin 15 prosenttia, arvioi Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n pääjohtaja Erkki Leppävuori.

-Päättelen kasvun siitä, että olemme itse mukana noin kymmenen prosentin kasvua ennakoivissa hankkeissa. Olen kuullut arvioita myös 15-20 prosentin kasvusta, mutta yli 15 prosentin kasvu on mielestäni aika optimistinen arvio, Leppävuori sanoo.

Viime vuonna tutkimus- ja kehitysmenojen osuus Suomen bruttokansantuotteesta kasvoi 3,3 prosenttiin. Se heijastui VTT:n liikevaihtoon, joka kasvoi viisi prosenttia 1,3 miljardiin markkaan.

-Kasvussa olivat erityisesti tieto- ja viestintäalan sekä metalliteollisuuden toimeksiannot, Leppävuori sanoo.

Tavoitteena lisätä rahoitusta ulkomailta

Noin 30 prosenttia kauppa- ja teollisuusministeriön alaisen VTT:n liikevaihdosta kertyi viime vuonna valtion budjetista. Leppävuori harmittelee sitä, että valtion panos on pysynyt samansuuruisena vuosikausia.

-Toisaalta KTM:n taskusta tulevat myös Teknologian kehittämiskeskuksen Tekesin rahat, ja Tekesiltä meille tuleva rahoitus kasvoi viime vuonna yhdeksän prosenttia.

Noin 30 prosenttia VTT:n liikevaihdosta kertyy Tekesiltä, EU-projekteista, teollisuudelta ja VTT:ltä itseltään. Rahat käytetään niin sanottuun esituotannolliseen tutkimukseen.

Loput eli noin 40 prosenttia vaihdostaan VTT kerää yrityksiltä sekä Suomesta että ulkomailta. Leppävuoren mukaan tarkoitus on kasvattaa osuus 50 prosenttiin.

-Tavoitteemme on kasvattaa erityisesti ulkomaiden osuutta. Tänä vuonna liikevaihdostamme noin kymmenen prosenttia tulee ulkomailta, ja siitä noin puolet EU:lta. Tarkoituksemme on kasvattaa osuus yli 20 prosenttiin. Erityisesti haluamme lisää yksityissektorilta tulevia projekteja.

Joitakin projekteja peruttu tänä vuonna

Leppävuoren mukaan VTT:n kaltaisia monialaisia tutkimuskeskuksia on Euroopassa kolme-neljä. Kilpailijoiksi hän laskee myös yliopistot ja teknilliset korkeakoulut, joiden kanssa VTT tosin tekee myös yhteistyötä.

VTT:n tutkimustoiminnan painopiste on ollut elektroniikassa, tietotekniikan sovelluksissa ja biotekniikassa. Leppävuoren mukaan tietotekniikkayritysten pörssialamäki ja lomautusbuumi eivät silti ole kirpaisseet VTT:tä.

-Tänä vuonna muutama hanke on peruttu, mutta kyse on yksittäistapauksista. Toivomme sitä paitsi, että kyse on lykkäyksestä.

Tuoreimmat osastosta