200108476 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Omarahoitus suurin ongelma Venäjällä

Julkaistu: 7.10.2001 2:49

EU:n päätös myöntää Euroopan investointipankin EIB:n lainoja Pietarin vedenpuhdistukseen oli Suomenlahden ympäristön kannalta tärkeä linjaus. Ulkomaiset rahoittajat ovat kuitenkin jo vuosia olleet ratkomassa suurkaupungin juoma- ja jätevesiongelmia.

Tärkeimpiä lainoittajia ovat Euroopan jälleenrakennuspankki EBRD ja Pohjoismaiden investointipankki NIB, lahja-apua on tullut EU:n Tacis-ohjelmasta ja eri maiden hallituksilta.

-Kansainvälisen rahoituksen puute ei ole ongelma. Sen sijaan omarahoituksen ja lainatakuiden löytäminen on Venäjällä vaikeaa, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Kristiina Isokallio sanoo.

Isokallio toivoo, että EU-johtajien keskustelut presidentti Vladimir Putinin kanssa lisäävät Venäjän federaation panostusta päästöjen vähentämiseksi.

Suomi on tehnyt yhteistyötä Pietarin vesilaitoksen kanssa kymmenen vuotta. Ympäristöselvitysten tekemistä, viemäreiden saneerausta, pumppaamoiden rakentamista, hallinnon kehittämistä ja vesilaitoksen henkilökunnan koulutusta on tähän mennessä avustettu 65 miljoonalla markalla.

Suomessa toivotaan nyt, että Suomenlahden kannalta tärkein rakennushanke eli niin sanotun lounaisen jätevedenpuhdistamon rakentaminen nytkähtäisi vihdoin liikkeelle. Isokallion mukaan Suomen ja Ruotsin rahoittama toteuttamisselvitys valmistuu lähipäivinä.

-Tämän jälkeen päästään rahoitus- ja toteutusneuvotteluihin, ja ensi vuonna toivottavasti jo rakentamaan.

Lounaisen vedenpuhdistamon rakentaminen alkoi jo 1980-luvulla. Urakoitsijaksi valittu YIT joutui kuitenkin keskeyttämään työt, kun tilaajalta eli Pietarin vesilaitokselta loppuivat rahat. 40 prosenttia rakenteista oli jo valmiina.

-Nyt keskustellaan urakan lopettamisesta ja keskusteluissa ovat mukana kansainväliset rahoittajat, Isokallio sanoo.

Lounaisen vedenpuhdistamo saattaisi sopia myös EIB:n lainoituskohteeksi, mutta tiettävästi pankki ei vielä ole päättänyt lainojen tarkasta suuntaamisesta.

Tuoreimmat osastosta