Dotcom-traumaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hypen haihduttua listaltapoisto uhkana

Julkaistu: 30.3.2001 8:38

Niin ajat muuttuvat. Vielä viime vuonna listautumisen tähtiä. Nyt niiden kurssi on alle dollarin, mikä ennemmin tai myöhemmin tietää pörssin listalta poistoa. Kuulostaako tutulta? Kyllä, kyse on Nasdaqiin listautuneista internetyrityksistä.

Erityisesti monet aasialaiset yritykset ovat joutuneet vastaanottamaan tylyn tiedon siitä, että mikäli niiden kurssi ei piakkoin osoita nousua taalan paremmalle puolen, joutuu pörssi osoittamaan niille ovea.

Tämä vaikeuttaa yrityksen osakkeilla tehtävää kauppa ja laskee yleensä edelleen osakkeen arvoa. Aikarajaa yrityksillä senjälkeen, kun niiden osakkeen kurssi on laskenut dollarin alle ensin vähintään 30 päivän ajaksi, on 90 päivää.

Yleensä tieto listaltapoistamisuhasta laskee kurssia entistä tanakammin.

Tyyppiesimerkki hypeyrityksen osakkeen arvon laskusta on EMachines, jonka osakkeen arvo on tullut viime maaliskuisen huipun jälkeen alas 97 prosenttia alle dollarin tasolle jo viime marraskuussa. Listaltapoisto uhkaa sitä aivan lähipäivinä.

EMachinesin lasku on ollut rankka, koska välillä se oli USA:n viiden suurimman pc-valmistajan joukossa keskittymällä alle 400 dollarin hintaisten mikrojen valmistukseen. Varsinainen kantava idea oli kuitenkin myydä mikroja internet-yhteyksien tarjoajille, jotka sittemmin olisivat jakaneet niitä ilmaiseksi asiakkailleen ja rahastaneet sitten palvelujen kautta omansa pois.

EMachines sai kerättyä rahaa vuosi sitten listautumisensa yhteydessä 180 miljoonaa dollaria tuolloin hanakoilta USA:n markkinoilta.

Toinen hyvä esimerkki on Sohu.com, yksi maailman kolmesta suurimmasta kiinankielisestä internet-saitista. Se keräsi listautumisellaan vajaat 60 miljoonaa löysää taalaa ja on pudonnut listautumisarvostaan 93 prosenttia.

Myös muita rankkoja esimerkkejä löytyy. Analyytikkojen mielestä listalta poistuminen merkitsee "hidasta kuolemaa" yrityksille. Näin usein siitä huolimatta, että kassan pohjalla saattaa olla mukavastikin raha-nimistä alkuainetta useamman vuoden toiminnan varalle.

Mitä mahdollisuuksia yrityksillä sitten on päästä pois alle taalan osakehinnan loukusta? Yksi vaihtoehto on käänteinen splittaus, jossa riittävä määrä osakkeita yhdistetään, jotta yhden osakkeen hinta nousee yli dollarin. Se ei kuitenkaan ole kovin kestävä keino, joten yrityskaupat, yhteistyö ja kova tuloksenteko lienevät parhaita lääkkeitä alle taalan tautiin.

Tuoreimmat osastosta