200103264 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia ei hermostuttanut sijoittajia

7.10.2001 2:54

Nokian ilmoitus organisaationsa uudistamisesta ja 300-400 työpaikan vähentämisestä verkkoliiketoiminnasta ei hermostuttanut sijoittajia.

Sijoittajat tulkitsivat eilisen uutisen pikemminkin ennalta ehkäiseväksi toimenpiteeksi kuin heikoksi signaaliksi tulevista vaikeuksista.

-Vähennykset eivät kohdistu Nokia Networksin ydinliiketoiminta-alueeseen. Näkisin, että tämä on ennalta ehkäisevä toimenpide yhtiön keskittyessä kannattavuutensa parantamiseen, sanoo Aros Maizelsin tietotekniikka-analyytikko Mika Paloranta.

Paloranta on ennen analyytikkouraansa työskennellyt Nokian palveluksessa.

Palorannan näkemystä tukee Nokian osakekurssin eilinen kehitys. Nokian kurssi osakkeen hinta piirun verran aamupäivällä, iltapäivällä kurssi kääntyi hienoiseen laskuun.

Kilpailijoiden uutiset paljon huonompia

Nokian eilen julkistamat toimet ovat kuitenkin selvä merkki siitä, etteivät laajakaistamarkkinat ole kehittyneet Nokian odottamalla tavalla. Henkilöstövähennysten ja organistaatiomuutokset lisäksi yhtiö ilmoittikin terävöittävänsä liiketoimintansa fokusta tällä alueella.

Tästä on helppo päätellä, että ydinliiketoimintaan kuulumattomien murheenkryynien armonaika alkaa olla lopussa. Vaihtoehtoja on ainakin kaksi: rönsyt - jollaisena voi pitää esimerkiksi dsl-liiketoimintaa - voidaan joko lopettaa tai myydä.

Vaikka Nokia päätyisi irtisanomaan ilmoittamansa enimmäismäärän eli kaikkiaan 400 ihmistä, tämä merkitsisi 0,6 prosentin työvoiman vähennystä. Viime vuonna Nokian palkkalistoilla oli 60 000 ihmistä.

Ericsson vähentää työvoimaansa kolmella prosentilla, mikä vastaa noin 3 300 työpaikkaa. Rankin kuuri on meneillään Motorolassa, joka ilmoitti joulukuussa irtisanovansa työvoimastaan 15 prosenttia, mikä merkitsee 22 000 työpaikan häviämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?