200102356 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Motorola toimittaa Orangen gprs-kännykät ensi kesäksi

Julkaistu: 7.10.2001 2:37

Orangella on jo yli 30 miljoonaa asiakasta

Lontoo Euroopan toiseksi suurin kännykkäoperaattori Orange aikoo saada gprs-verkkonsa valmiiksi ensi kesänä päämarkkinoillaan Ranskassa ja Isossa-Britanniassa. Tähän nykyisen gsm:n jatulevan umtsin väliseen teknologiaan se saa soveltuvat päätelaitteet amerikkalaiselta Motorolalta.

Orange lupaa uusien gprs-palvelujensa asiakkaille muun muassa uutisia, pörssikursseja, urheilua ja viihdettä kännykän kautta. Nykyisin yhtiöllä on jo yli 30 miljoonaa gsm-asiakasta.

Viime vuonna Orange onnistui kasvattamaan asiakasmääriään peräti 68 prosenttia ja liikevaihtoaan 59 prosenttia. Jättimäinen kasvu johtui siitä, että brittiläisen Orangen ostanut France Telecom liitti yhtiöön myös oman kännykkäoperaattorinsa, Itineriksen.

Tappioputkeaan yhtiö ei kuitenkaan saanut poikki, sillä sen nettotulos jäi edelleen 1,3 miljardia euroa miinukselle kuten edellisenäkin vuonna. Käyttökatteensa se kuitenkin sai 383 miljoonaa euroa plussan puolelle, vaikka vielä edellisenä vuonna yhtiön käyttökatekin oli miinuksella.

Alkuvuodesta listautunut Orange on ollut pörssissä pettymys. Syvimmillä yhtiön osakekurssi käväisi helmikuun lopussa.

Yhtiön mukaan asiat sujuvat kuitenkin suunnitelman mukaan. Viime vuonna se onnistui kasvattamaan markkinaosuuttaan etenkin data-palveluissa, joiden se toivoo tuovan neljäsosan yhtiön myynnistä jo neljän vuoden päästä.

Datapalvelujen lisäksi Orange satsasi viime vuonna merkkinsä tunnetuksi tekemiseen emoyhtiönsä kotimaassa Ranskassa, jossa se ei aiemmin ole toiminut.

France Telecom on velkaykkönen

Orangen omistaja France Telecom saattaa hyvinkin olla maailman velkaantunein teleyhtiö. Kolmesta entisestä eurooppalaisesta valtionmonopolista sillä on selvästi raskain tase, sillä Deutsche Telecomin 56 miljardia euroa ja British Telecommunicationsin 45 miljardia euroa jäävät jälkeen ranskalaisyhtiön 60 miljardista eurosta.

Kilpakumppaneihinsa verrattuna viime vuonna velkaantunut France Telecom voi kuitenkin ihan kelvollisesti. Velan vastikkeena se on saanut kattavat kännykkäoperaatiot Eurooppaan. Monilla sen kilpailijoilla on käytössään vain epäyhtenäinen tilkkutäkki ja melkein yhtä isot velat.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan France Telecomin kasvuvauhti on ollut eurooppalaisten teleyhtiöiden ripeimpiä. Yhtiön nettotulos nousi viime vuonna 32 prosenttia 3,7 miljardiin euroon. Yhtiön liikevaihto oli 33 miljoonaa euroa, jonka se odottaa nousevan 20 prosenttia tänä vuonna.

Orangen ohella France Telecomin tappiollisiin tytäryhtiöihin kuuluu myös internetoperaattori Wanadoo, joka osti viime vuonna brittiläisen Freeserven. Wanadoon nettotulos oli 102 miljoonaa euroa pakkasen puolella.

Ranskan laki määrää valtiolle vähintään 50 prosentin omistusosuuden teleyhtiöstä.

Tuoreimmat osastosta