200108299 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Absolut-votka ja Jim Beam -viski menossa samaan yhtiöön

Julkaistu: 7.10.2001 2:30

Ruotsin Vin & Sprit aikoo perustaa yhteisyrityksen Fortune Brandsin kanssa

Tukholma Ruotsin valtiollinen alkoholiyhtiö Vin & Sprit neuvottelee yhteisyrityksestä amerikkalaisen Fortune Brandsin kanssa. Ruotsalaiset tuovat sekoitukseen Absolut-votkan ja amerikkalaiset Jim Beam -viskin. Vin & Sprit investoi uuteen yritykseen seitsemän miljardia Ruotsin kruunua, jolla ruotsalaiset saavat puolet uudesta yhtiöstä.

Vin & Sprit ei kuitenkaan tiistaina halunnut vahvistaa tietoja, joiden mukaan lopullinen viinasopimus allekirjoitetaan vielä tällä viikolla.

Uusi yhtiö kauppaa ruotsalaisten votkaa ja Fortunen hallussa olevia alkoholimerkkejä Yhdysvaltain markkinoilla.

Vin & Spritistä tulee todennäköisesti myös Maxxium-jakeluyhtiön neljäs osakas. Jakeluyrityksessä ovat jo entuudestaan mukana Fortune, Remy Cointreau ja Highbrand Distillers. Maxxiumin myy Absolut-votkaa Yhdysvaltain ulkopuolella.

Ruotsin Vin & Sprit ostaa lisäksi kymmenen prosenttia Jim Beamin osakkeista sekä oikeuden laajentaa osuuttaan myöhemmin.

Absolutin jakeluoikeudet ovat olleet avoinna siitä lähtien, kun Seagram viime vuonna myytiin Vivendille. Seagram on myynyt ruotsalaisvotkaa vuodesta 1994.

Suomalaisvotkaa kaupataan maailmalla saman mallin mukaan kuin ruotsalaisvotkaakin. Finlandia Vodka Worldwide aloitti toimintansa elokuun alussa. Sen perustivat Altia Group ja amerikkalainen Brown-Forman Corporation, jonka tallissa ovat muun muassa Jack Daniels -viski ja Southern Comfort -viski. Yhtiöllä on Finlandian tuotemerkki sekä markkinointi- ja jakelutoiminnot.

Vin & Spiritiä odotetaan valtion myyntilistalle

Vin & Spritin viime vuoden nettovoitto oli 1,1 miljardia Ruotsin kruunua, josta suurin osa peräisin Absolutin myynnistä. Ruotsin porvaripuolueet ovat jo jonkin aikaa vaatineet, että valtion tulisi myydä Vin & Sprit. Valtiollisen viinajätin myyntihinnaksi on arvioitu jopa 45 miljardia Ruotsin kruunua.

Vin & Sprit on kuitenkin liikkunut aktiivisesti etenkin Pohjoismaiden alkoholimarkkinoilla ja tehnyt suuria investointeja. Tanskalainen De Danske Spritfabrikker on ollut ruotsalaisomistuksessa jo vuoden verran. Tammikuussa ruotsalaiset ilmoittivat ostavansa Marlin kahdessa vaiheessa niin, että viimeisetkin Marli-osuudet siirtyvät Vin & Spritille ensi vuoden aikana.

Tuoreimmat osastosta