200108562 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varma-Sammon Koivusalo: Sijoituskohteille hyvin kriittisiä arvioita ei mielellään julkaista

7.10.2001 2:30

Varma-Sammon pääomasijoituksista ja analyysista vastaava osastopäällikkö Mikko Koivusalo muistuttaa, että sijoittajan on aina tehtävä sijoituspäätökset itse. Tästä syystä oma analyysi ja näkemys ovat välttämättömiä. Analyysin tarve on korostunut sijoitustoiminnan laajentuessa kansainväliseksi.

-Sana tutkimus pitää vanhastaan sisällään myös riippumattomuuden. Myyntipuolen analyytikon palkan maksaa kuitenkin organisaatio, jonka tavoite on, että tehdään kauppaa. Sijoituskohteille hyvin kriittisiä arvioita ei mielellään julkaista, Koivusalo sanoo.

Koivusalo painottaa, että ostopuolen analyytikon ei tarvitse tehdä kauppaan johtavia analyyseja, eikä hänellä ole tarvetta nostaa tavoitehintoja markkinoiden nousussa.

Koivusalo uskoo myös, että Varma-Sampo on kyennyt välttämään joitakin sudenkuoppia oman analyysin avulla.

-Osakesalkkumme tuotto oli viime vuonna positiivinen. Tosin osan siitä selittää yksi suuri omistuserä eli Sampo.

Varma-Sammossa omalla analyysilla on jo varsin pitkät perinteet. Sampo-Ryhmään kuulunut Sampo-Varma Investment Research Oy tuotti useita vuosia analyysia koko ryhmän tarpeisiin. Sammon ja Leonian yhdistyessä tutkimusyhtiö jäi eläkevakuutusyhtiö Varma-Sammon haltuun. Analyytikot ovat olleet sijoitusjohtaja Petri Kuusiston johtaman pääomamarkkinatoiminnon palveluksessa viime elokuusta lähtien. Koivusalon mukaan organisaation muutos on parantanut oman analyysin hyödyntämistä.

Varma-Sammolla osakemarkkinoita seuraa viisi analyytikkoa, joilla on omat toimialavastuut. Osakesalkunhoitajia on yhteensä neljä. Pääomasijoitustoiminnan tukena on lisäksi pääomasijoitusanalyytikko.

Korkosijoitustiimissä on salkkuanalyytikko, korkoanalyytikko ja luottoriskianalyytikko. Myös korkosijoittamisen vaativuustaso on lisääntynyt viime vuosina, kun kurssiriskitön sijoitustoiminta on laajentunut Suomen valtion lainoista koko euroalueelle ja käyttöön on otettu myös yrityslainat.

Sijoitustoiminnan menestystä seuraa back officessa työskentelevä tuottoanalyytikko.

Omien analyytikoiden tehtävänä on tiedonkeruu ja jatkojalostus. Toiminta ei korvaa ulkopuolista analyysia. Päinvastoin: oman tutkimusyksikön avulla sijoitusorganisaatio kykenee seuraamaan ulkopuolista analyysia laajemmin ja systemaattisemmin. Koivusalon mukaan myyntipuolen kollegoiden tekemä työ myös helpottaa kenttätyötä; esimerkiksi raakametallien hintatietoja ei tarvitse välttämättä itse kaivaa esiin.

Salkunhoitajien ja analyytikoiden läheinen yhteistyö mahdollistaa myös räätälöidyt tutkimukset, esimerkiksi noteeraamattomien yritysten analysoinnin. Analyytikot tekevät kaikista keskeisistä omistuksista sisäisiä toimialakatsauksia ja yhtiöanalyyseja.

-Pankkiiriliikkeiden suurten toimialakatsausten tekeminen ja ulospano vie helposti monta viikkoa. Omassa organisaatiossa raportointi voidaan tehdä epämuodollisemmin, mikä säästää aikaa, Koivusalo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?