200107360 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia paransi - Stonesoft vedossa

Julkaistu: 7.10.2001 2:28

Elina Yrjölä, Sami NoponenPörssiviikko alkoi Helsingissä melko eleettömästi, mutta kuitenkin lievän nousun merkeissä.

Keskimääräistä kurssikehitystä mittaava Hex-indeksi päätyi 2,26 prosenttia nousuun 8768,89 pisteeseen. Painorajoitettu portfolioindeksi jäi vain 0,1 prosenttia ylös. Osakevaihtoa kertyi jälkipörssi mukaanlukien 750 miljoonaa euroa, josta Nokian siivu oli 572 miljoonaa.

Yhdysvaltain keskuspankin tiistaisen korkopäätöksen venttaaminen vaimensi kauppaa. Lasku piristäisi markkinoita.

-Kyllä tässä odotellaan korkopäätöksiä. Tunnelma on vähän nihkeä. Sanotaan, ettei 50 pistettä pelasta mitään, mutta toisaalta jos lasku on paljon suurempi, kasvaa huoli kuinka syvällä tässä oikein mennään. Vaikea saada käännettyä tunnelmaa positiiviseksi, vaikka se sen historiallisesti on aina tehnytkin, kommentoi eräs välittäjä.

Nokialla ja Soneralla oli joitakin uutisia. Sonera ilmoitti, että Zedin tekstiviestipalvelut laajenevat Vodafonen asiakaspiiriin. Operaattorin lievä nousu hyytyi 2,7 prosenttia pakkaselle 10,50 euroon.

Nokia kertoi puolestaan julkistavansa langattomaan kaupankäyntiin tarkoitetun ratkaisun. Osakkeen kurssi kipusi 4,1 prosenttia plussalle 28,50 euroon.

Kotimainen matkapuhelinklusteri ei seurannut Nokian nousun perässä, kuusi prosenttia kohonnutta Perlosta ja kolmisen prosenttia kallistunutta PMJ Automecia lukuun ottamatta. Päivällä myötäisessäkin ollut Eimo jäi 1,2 prosenttia miinukselle 1,58 euroon, samoin notkahtivat Elcoteq ja JOT Automation, joka painui lähes seitsemän prosenttia.

Viime viikolla Yhdysvaltain kysyntäluisusta aiheutuneen tulosnäkymien heikentymisen takia halventunut F-Secure ponnisteli nyt takaisin 6,5 prosentilla aavistuksen alle eurossa.

Uuden palomuuriratkaisun yrityksille esitellyt Stonesoft kuului maanantain kohoajiin. Yhtiö uudisti tavoitteensa 70 prosentin kasvusta tänä vuonna. Alkuvuonna tappiota tekevä ydinalue Networks kannattaa yhtiön ilmoituksen mukaan tänä vuonna hyvin. Stonesoft jäi 8,9 prosenttia ylös 5,50 euroon.

Suurin osa toimialaindekseistä oli maanantaina miinuksella. Metsäteollisuus notkahti noin puolella prosentilla. Yli prosentin nousussa oli keihäänkärki telekommunikaation ohella vain energia.

Koroissa pientä nousua

Euroopan joukkolainojen korot olivat vaihteeksi nousemaan päin, kun sijoittajat odottelivat Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätöstä. Sekä pitkien että lyhyiden lainojen korot kohosivat pari-kolme korkopistettä.

-Tänään on ollut välipäivä, kun merkittäviä talouslukuja ei ole julkistettu, arvioi analyytikko Timo Mäkeläinen Okosta.

S ijoittajat uskovat Euroopassa ja Yhdysvalloissa yhä vahvemmin siihen, että Fed laskee Fed Funds -korkoa 0,75 prosenttiyksikköä, kun aiemmin on odotettu puolen prosenttiyksikön laskua. Korkovälittäjien virallisissa ennusteissa 0,75 prosenttiyksikön laskuun ei kuitenkaan uskota. Fed Funds -korko on nyt 5,5 prosenttia ja EKP:n ohjauskorko 4,75 prosenttia.

Saksan kesäkuussa erääntyvä bund-futuuri oli 109,66 pisteessä, kun se perjantaina päätyi 109,83 pisteeseen.

Saksan 10 vuoden lainan korko oli 4,69 prosenttia eli kaksi korkopistettä perjantain tasoa ylempi.

Suomen pisimmän eli vuonna 2011 erääntyvän lainan korko oli 4,94 prosenttia, kun se perjantaina jäi 4,91 prosenttiin. Lyhyempien lainojen korot olivat kolmen-neljän pisteen nousussa

Tuoreimmat osastosta