200105839 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tel-yhtiön riskinsietokyky ratkaisee

Julkaistu: 7.10.2001 2:43

Vakuutusyhtiö Tapiolan varovainen sijoituspolitiikka palkittiin viime vuonna hyvällä tuloksella, kun taas rohkeampana osakesijoittajana tunnetun Ilmarisen tulos painui edellisvuoden huipputuloksesta jyrkästi tappiolle.

Eläke-Tapiolan sijoituksista oli vuoden vaihteessa osakkeissa 15 prosenttia, Ilmarisella 27 prosenttia.

Vakuutusyhtiöiden toiminnasta on kuitenkin turha tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden vuoden perusteella. Tapiolan varovaisuus on toki tuottanut tulosta kurssipudotusten aikaan ennenkin, mutta vastaavasti yhtiö on jäänyt nousuvuosina rohkeampien pelureiden jalkoihin.

Sekä Ilmarisen että Tapiolan sijoitusjohtajat ovat puhuneet julkisuudessa jo pari vuotta sitten teknokuplan aiheuttamista riskeistä ja sijoitusten hajauttamisen tarpeesta. Näkemys mahdollisista uhkista on ollut siis molemmissa yhtiöissä samansuuntainen.

Suurin ero löytyykin yhtiöiden perusstrategiasta; suurempana yhtiönä Ilmarinen kestää suurempia tappioita, kunhan voitotkin ovat toisinaan suurempia. Pienemmän Tapiolan on viisasta elää varovaisemmin.

Koko eläkejärjestelmän toiminnan kannalta tärkeintä onkin, että eläkeyhtiöt tuntevat riskinsietokykynsä eivätkä myöskään ylitä kykyään. Siksi on syytä muistuttaa Tapiolan pääjohtajan Asmo Kalpalan parin vuoden takaisesta pohdiskelusta, riittääkö tel-yhtiöiden hallitusten jäsenten osaaminen, kun yhtiöiden sijoituksia siirretään riskipitoisempiin osakkeisiin ja toimintaa kehitetään riskialttiimmaksi. On varmasti perusteltua kysyä, tuovatko tel-yhtiöiden hallituksissa ja hallintoneuvostoissa istuvat työmarkkinajärjestöjen johtajat valvomiinsa yhtiöihin tarvittavaa lisäosaamista sijoitusriskien hallintaan.

Tuoreimmat osastosta