20010481 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia lähti lentoon, tulosvaroitus painoi F-Securea

7.10.2001 2:14

Eija Hietanen, Tiia KyynäräinenNokian kurssi lähti lentoon torstaina puolelta päivin Helsingin pörssissä, kun yhtiö kertoi, että sen osakekohtainen tulos on ensimmäisellä neljänneksellä odotusten mukainen, verkkomyynti on kasvanut ja matkapuhelinmyynnin katteet ovat pysyneet hyvinä.

-Viime päivinä markkinoilla on huhuttu Nokian tulosvaroituksesta, mutta sitä ei nyt tullutkaan, eräs välittäjä kiteytti syyn kurssinousuun.

Deutsche Bankin Suomen toimitusjohtajan Lauri Rosendahlin mielestä Nokian aikaistetun tulostiedotuksen sisältö oli rohkaiseva ja yhtiön ensimmäinen neljännes markkinaodotuksia vahvempi.

-Varsinkin kannattavuus oli vahvempi kuin he itsekään odottivat, Rosendahl totesi.

Nokia päätyi 27,79 euroon, jossa oli runsaat 13 prosenttia nousua edellispäivästä. Hex-yleisindeksi vahvistui Nokian vetämänä 8,1 prosenttia. Portfolioindeksi nousi 1,7 prosenttia. Osakevaihtoa kertyi runsaat 1,5 miljardia euroa, josta Nokia lohkaisi valtaosan eli 1,3 miljardia euroa.

Matkapuhelinkuorten valmistaja Perlos vahvistui Nokian vanavedessä yli seitsemän prosenttia 12,30 euroon.

Nokian nousu ei kuitenkaan näkynyt Helsingissä koko matkapuhelinsektorilla, sillä esimerkiksi Eimon osake hiipui lähes 2,5 prosenttia ja Elcoteqin lähes neljä prosenttia.

Soneran osake sinnitteli loivassa nousussa ja päätyi lähes puolen prosentin ylämäkeen.

Tulosvaroitus rokotti F-Securea

Tietoturvatoimittaja F-Secure antoi tulosvaroituksen. Yhtiö kertoi liiketuloksensa heikkenevän edellisestä neljänneksestä ja myös toisen neljänneksen kasvun olevan vaatimatonta verrattuna vuotta aiempaan. F-Securen mukaan heikon kehityksen syynä on USA:n markkinatilanne.

Yhtiön Pohjois-Amerikan laskutus kuluvan vuoden alkupuoliskolla on hidastunut vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna asiakkaiden siirtäessä salausteknologiainvestointejaan eteenpäin. F-Securen liikevaihdosta lähes puolet tulee Yhdysvalloista.

Tulosvaroituksen jälkeen F-Securen kurssi laski 35 prosenttia 1,11 euroon. Ylimmillään F-Securen kurssi oli viime vuonna 19,40 eurossa, eli kurssi on tullut alas yli 94 prosenttia huippuarvostaan.

Toimialoista suurin osa päätyi plussalle. Elektroniikka- ja tietoliikennetoimialan indeksi oli vahvimmassa eli 11,6 prosentin nousussa. Kemianteollisuussektori päätyi 2,5 prosentin ylämäkeen yli kahdeksalla prosentilla kohonneen Kemiran johdolla.

Metsäosakkeet sen sijaan olivat keskimäärin 0,2 prosentin alamäessä. Stora Enso oli nousussa, mutta UPM-Kymmene laskussa.

Elintarvikesektori vahvistui lähes kolme prosenttia Hartwallin ja Raision vetämänä.

Korot nousivat hieman

Euroopan viitelainakorkojen hyvä avaus ei kestänyt loppuun asti torstaina. Osakemarkkinoiden vahva vire sekä euron heikentyminen nostivat korkoja aavistuksen. Euroopan keskuspankki piti ohjauskoron odotetusti ennallaan.

Korkomarkkinoilla sijoittajia kiinnosti Yhdysvaltain Philadelphian Fedin talouden aktiviteetin kehittymistä kuvaava indeksi. Indeksin pisteluku pysyi edelleen maaliskuussa negatiivisena, mutta oli noussut miinus 30,5:stä miinus 23,5:een.

-Vaikka tulevaisuuden odotukset olivatkin hieman parantuneet, sekä teknologia- että teollisuusosakkeiden lähiajan heikko kehitys viittaa kuitenkin Yhdysvaltain talouden edelleen laajeneviin vaikeuksiin, Okon Timo Mäkeläinen totesi.

Mäkeläinen ei kuitenkaan usko, että Fed laskisi ensi tiistaina korkoja 50 korkopistettä enempää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?