2001011067 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjän duuma asettui tukemaan hallitusta

Julkaistu: 7.10.2001 2:10

Kommunistien ehdottama epäluottamuslause ei mennyt läpi

Moskova Venäjän parlamentin alahuone valtion duuma hylkäsi keskiviikkona äänestyksessä kommunistien ehdottaman epäluottamuslauseen hallitukselle. Kommunistit eivät onnistuneet houkuttelemaan yhtään duuman parlamenttiryhmää epäluottamuslauseen taakse. Epäluottamuslauseen puolesta äänesti vain 127 kansanedustajaa, läpimenoon olisi tarvittu 226 ääntä.

Pääministeri Mihail Kasjanov oli niin varma epäluottamuslauseen kariutumisesta, että hän ei edes ilmestynyt duumaan puolustamaan hallituksen aikaansaannoksia. Myös duumassa selkeä enemmistö tuomitsi luottamuslauseäänestyksen kommunistien yritykseksi kohottaa omaa kannatustaan. Vastalauseena enemmistö pidättäytyi kokonaan äänestyksestä.

Epäluottamuslauseäänestys oli kuitenkin ensimmäinen merkittävä poliittinen kriisi Venäjän duuman ja Kasjanovin hallituksen välillä. Tähän mennessä jopa kommunistit ovat kulkeneet melko kiltisti Kremlin ja hallituksen talutusnuorassa duumassa.

Venäjän politiikan pelikortit olivat hetken aikaa myös pahasti sekaisin, koska Kremlin vankka tuki, yhtenäisyyspuolue, asettui aluksi tukemaan luottamuslauseäänestyksen järjestämistä. Puolueen johdon mukaan se harkitsi tilanteen viemistä hallituskriisin kautta uusiin parlamenttivaaleihin, joissa se uskoi saavansa nykyistä suuremman edustuksen duumaan. Myöhemmin yhtenäisyyspuolue kuitenkin luopui ajatuksesta ja asettui tukemaan hallitusta.

Tuoreimmat osastosta