200108676 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nuoria on vaikea saada alalle hyvinä aikoina

7.10.2001 2:02

-Nuohoojista on 50-100 työntekijän pula. Näen sen selvänä uhkakuvana, Nuohousalan keskusliiton puheenjohtaja Seppo Hautaluoma arvioi.

Työvoimapula kasvaa Hautaluoman arvion mukaan seuraavien viiden vuoden aikana nopeasti, sillä noin 150 nuohoojaa siirtyy eläkkeelle.

-Olen ollut alalla 38 vuotta, myös yrittäjänä. Olemme olleet päähänpotkittuja. Nuohoojat loppuvat, ammattitaitoisista on puute, Hautaluoma toteaa.

Seppo Hautaluoma on yrittänyt rekrytoida yritykseensä Seinäjoen Ilmastointi- ja Nuohouspalveluun nuohoojia milloin Pietarsaaresta, milloin Tampereelta, yleensä turhaan.

-Lehti-ilmoituksetkaan eivät tehoa. Näin ilmoituksen, jossa neljä nurmeslaista nuohoojaa haki töitä. Se on tietääkseni ainoa esimerkki työttömyydestä alalla, Hautaluoma sanoo.

Nuohoojan toimenkuva on viime vuosina muuttunut. Pientalo- ja omakotirakentaminen on merkinnyt ilmastointikanavien huolto- ja puhdistustarpeen lisääntymistä. Näiden töiden osuus on nykyisin yli 60 prosenttia nuohoojan työmäärästä. Loput alle 40 prosenttia työstä on perinteistä mustaa nuohoomista.

-Ilmastointikanavien puhdistus oli aikaisemmin sivutoimi, nyt siitä on tullut monelle päätyö. Ilmastointien puhdistus on siistinpää ja siinä käytetään erilaisia mittareita. Se houkuttelee myös enemmän nuoria, Hautaluoma selvittää.

Nuohoojan ammattitutkintoon tähtää kolme kuukautta kestävä oppisopimuskoulutus, jonka järjestää Pirkanmaan Taitokeskus. Toinen tie on Nuohousalan keskusliiton järjestämä koulutus, johon kuuluu seitsemän viikon pituista kurssia, jotka suoritetaan vuodessa.

Liiton toimitusjohtajan Juhani Jyrkiäisen mukaan lähivuosien tavoite on kouluttaa noin 200 uutta nuohoojaa.

-Nuoria on vaikea saada hyvinä aikoina. Työtä alalla riittää, se on porkkanana. Kunnon ammattilainen ansaitsee yli kymppitonnin kuussa, Jyrkiäinen painottaa.

Nuohoustöitä tekee noin 900 henkilöä, joista noin 530 on yksityisyrittäjinä toimivia piirinuohoojia. Piirinuohoojien palveluksessa on noin 300 työntekijää. Kunnallisten nuohouslaitosten palveluksessa on runsaat 60 nuohoojaa. Kunnallisia nuohouslaitoksia on kymmenessä kunnassa. Kolmessatoista kunnassa sovelletaan sopimusperusteista nuohousta.

Nuohoojien määrä on laskenut jyrkästi 1980-luvun alusta, jolloin nuohoojia oli noin 1 200.

Kunnissa, missä on taajamia, piirinuohoojilla saattaa olla palveluksessaan yhdestä kahteen työntekijää. Heille kuulu yleensä jonkin verran myös ilmastoinnin puhdistustöitä ja savupiippujen korjauksia.

Kaupunkimaisissa taajamissa työntekijöitä voi olla kahdesta viiteen. Töistä yli puolet saattaa olla ilmanvaihtolaitteiden puhdistus-, mittaus- ja säästötöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?