200102667 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajien luottamus ratkaisee Suomen talouden suunnan

Suomen Pankki: Talouden kasvuvauhti vaimenee selvästi

7.10.2001 1:59

Veera Heinonen, Tapio Kivistö Kuluttajien luottamuksen talouteen on säilyttävä vahvana, jotta Suomen talouskasvu yltäisi ennusteiden mukaiseen hieman yli neljän prosentin kasvuun, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala.

-Jos luottamus talouteen säilyy hyvänä, niin kotimainen kysyntä voi myöskin toteutua melko vahvana, ja sitä bruttokansantuotteen kasvuennuste edellyttää. Talouden kuva näyttää aika lailla toisenlaiselta, jos kansainvälinen luottamuspula leviää Yhdysvalloista euroalueelle ja Suomeen, Vanhala arvioi tiedotustilaisuudessa eilen.

Hänen mukaansa on epäselvää, miten Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden voimakas heilahtelu vaikuttaa eurooppalaisten kuluttajien luottamukseen ja käyttäytymiseen.

Suomessa kotimaista kysyntää tarvitaan paikkaamaan nopeasti heikentynyttä vientikysyntää.

-Suotuisissa olosuhteissa kasvun rakenne muuttuu siten, että vientivetoisuuden tilalle tulee joltain osin kotimaista kysyntää ja erityisesti kulutuskysyntää, Vanhala sanoo.

Suomen Pankki arvioi vielä joulukuussa, että Suomen talous kasvaisi 4,9 prosenttia tänä vuonna. Nyt keskuspankki uskoo koko vuoden kasvun jäävän lähemmäksi neljää prosenttia ja hidastuvan loppuvuonna kolmen prosentin tuntumaan. Suomen Pankki julkistaa uuden päivitetyn talousennusteensa kesäkuussa.

Viime vuonna vienti kasvoi peräti 18 prosenttia, ja Tilastokeskuksen mukaan nettovienti vastasi 3,5 prosenttiyksikköä bruttokansantuotteen koko 5,7 prosentin kasvusta. Tämän vuoden viennin kasvuksi ennustelaitokset ovat arvioineet alle kymmentä prosenttia.

Veronkevennykset piristävät kulutusta

Suomen Pankin mukaan edellytykset kulutuskysynnän kasvuun ovat olemassa, sillä veronkevennykset ja palkankorotukset vuosille 2001 ja 2002 parantavat tuntuvasti käytettävissä olevia tuloja. Lisäksi inflaation ennakoitu hidastuminen tukee reaalitulojen kasvua.

Ongelmatonta yksityiseen kulutukseen luottaminen ei kuitenkaan ole, sillä Euroopassa on viime viikkoina ollut näkyvissä merkkejä kysynnän muutoksista. Esimerkiksi autokauppa on ollut alkuvuonna vaikeuksissa. Tosin laskua selittää yleisesti bensiinin kova hinta ja Suomessa vielä odotukset autoverotuksen muutoksesta.

Ruotsissa taas yksityisen kulutuksen kasvu jämähti viime vuoden loppukuukausina kokonaan. Suomessa autokaupan lisäksi esimerkiksi asuntokaupassa on eletty selvää suvantovaihetta.

Kotitalouksien näkymät edelleen hyvät

Ekonomistit eivät pidä kulutusmuutoksista kertovia uutisia toistaiseksi kovin huolestuttavina, sillä kotitalouksien reaalinen ostovoima lisääntyy juuri palkankorotusten ja veronalennusten ansiosta. Rahaa on siis aiempaa enemmän tuhlattavaksi.

-Voi kysyä, että miksi kysyntä romahtaisi. Kotitaloudet eivät esimerkiksi ole tällä hetkellä kovin velkaantuneita. Luottamusindikaattoreissakin kuluttajat näkevät yleisen talouskehityksen negatiivisena, mutta oman taloudellisen tilanteensa kehityksen varsin positiivisena, sanoo Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Samaa sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Reijo Mankinen.

-En usko, että kotitalouksien luottamuksen muutos olisi sitä luokkaa, että se alkaisi heijastua varovaisuussäästämisenä. On vaikea nähdä mitään kovin synkkää tässä vaiheessa. Tilanne saattaa tietysti muuttua, jos Yhdysvaltain taantuma kestää kovin kauan, sanoo Mankinen.

Kaikkiaan kotitaloudet käyttivät kulutukseen viime vuonna noin 350 miljardia markkaa. Suomen bruttokansantuote oli puolestaan 785 miljardia. Ennustelaitokset ovat odottaneet kulutuskysynnän kasvuksi tänä vuonna 3,5-4 prosenttia, kun viime vuonna kysyntä kasvoi noin kolme prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?