200104606 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rauhanosinko

Julkaistu: 7.10.2001 1:55

Rauhansopimus on tuonut vaurautta Pohjois-Irlantiin

Belfast Pohjois-Irlanti on jo päässyt nauttimaan rauhanajan taloudellisista hedelmistä, vaikka viimeksi viime viikonloppuna Lontoossa räjähti ääriryhmä Real IRA:n pommi.

Pohjois-Irlannin yritysministerillä on takataskussaan tukku tilastoja, jotka tekevät alueesta kiehtovan investointikohteen.

-Meillä on Britannian nuorin väestö. Puolet asukkaista on alle kolmikymppisiä. Muuhun Britanniaan verrattuna he ovat myös hyvin koulutettuja, ministeri Reg Empey sanoo.

-Työntekijöiden vaihtuvuus on alhainen, ja kolme neljästä käyttää internetiä.

Kun listaan vielä lisätään alhaiset palkat, edulliset asunnot, lukuisat golfkentät ja lähes olematon rikollisuus, suorastaan ihmetyttää, että tällainen alue on Britannian köyhin.

Ihan totta: tavanomainen rikollisuus on hyvin vähäistä Pohjois-Irlannissa. Alueen asukkaiden todennäköisyys joutua asunto- tai autovarkaan tai väkivallan uhriksi on EU:n alhaisimpia. Muualla Britanniassa todennäköisyys uhriksi joutumisesta on EU:n korkein.

Tilastoilla on kuitenkin vaikea taistella kymmeniä vuosia kestäneen rähinöinnin jättämiä jälkiä vastaan. Katoliset ja protestantit alkoivat tosissaan tappaa toisiaan vuonna 1967. Vaikka ylivoimainen enemmistö entisistä riitapukareista nyt uskoo rauhaan, pommien avulla julkisuutta hakevia ääriryhmiä ei ole saatu ruotuun.

Empeyn mukaan Pohjois-Irlannilla on nyt takanaan sen historian kaksi taloudellisesti menestyksekkäintä vuotta. Rauhansopimus, Good Friday Agreement, solmittiin pitkänä perjantaina vuonna 1998. Rahalla ja rauhalla on ilmeinen yhteys.

-Kaikkia ongelmiamme ei toki ole ratkaistu, mutta sijoittajien usko alueeseen on selvästi noussut, Empey sanoo.

Kaksi kultaista vuotta

Price Waterhouse Coopersin konsultti ja osakas Steven Kingon sanoo, että rauhanosingot on jo kuitattu. Voi olla, ettei parin viime vuoden huikea kehitys ole pelkästään hyvän tahdon ansiota, mutta siitä on taatusti ollut apua. Viime vuonna ulkomaisia investointeja houkutteleva Industrial Development Board (IDB) onnistui luomaan yli 7 000 uutta työpaikkaa, mikä on kaikkien aikojen paras tulos. Työpaikoista 92 prosenttia oli korkean teknologian aloilla. Erityisesti softatalot ja teleala löysivät tiensä Pohjois-Irlantiin.

Pohjois-Irlannissa työttömyys on laskenut ripeämmin kuin missään muualla Britanniassa. Työpaikkoja on syntynyt ylivoimaisesti eniten, ja alueen työvoimakin on lisääntynyt. Silti alueen työttömyys, lähes kuusi prosenttia, on yhä Britannian toiseksi korkein.

Teollisuustuotannon kasvu on ollut melkein räjähdysmäistä rauhansopimuksen jälkeen. Pohjois-Irlanti on onnistunut mukautumaan uuteen talouteen, ja suuri osa työpaikoista on syntynyt esimerkiksi puhelinpalvelukeskuksiin.

Vuonna 1999 puhelinpalvelukeskuksissa työskenteli 3 000 pohjoisirlantilaista, viime vuonna todennäköisesti jo kaksinkertainen määrä, ja kasvu jatkuu yhä. Belfast vastaa tarpeeseen muun muassa kouluttamalla asiakaspalveluväkeä aikuiskoulutuslaitoksissaan.

-Myös elektroniikkateollisuus ja sen alihankkijat ovat kasvaneet ripeästi, Kingon sanoo.

Pohjois-Irlannissa toimivat muun muassa telealan yhtiöt amerikkalainen Nortel Networks ja hollantilainen NTL sekä kanadalainen lentokoneiden osia valmistava Bombardier.

Nuoret tarvitsevat töitä

Kingonin mukaan edullinen kehitys alkoi jo vuonna 1994, jolloin alueelle saattin tulitauko. Muualle Britanniaan muuttaneet pohjoisirlantilaiset alkoivat palata synnyinseuduilleen ja asuntojen hinnat alkoivat nousta. Seitsemän viime vuoden aikana Pohjois-Irlannin kansantulo on kasvanut 70 prosenttia. Britannian keskiarvo on 55 prosenttia.

Pohjois-Irlanti on Britannian talousalueista pienin. Sen osuus maan bruttokansantuotteesta on vain kaksi prosenttia. Alueen 1,6-miljoonainen väestö vastaa englantilaisittain vain yhtä keskikokoista tai pienehköä kaupunkia. Lontoon vinkkelistä katsoen se on syrjäinen, sateinen ja köyhä.

Pohjois-Irlannin kansantuote henkeä kohti on vain 78 prosenttia EU:n keskiarvosta, kun Lontoon seutu on EU:n rikkain alue. Britannia kokonaisuudessaan asettuu keskiarvon tuntumaan.

Pohjois-Irlannilla on edessään suuria taloushaasteita. Kun yritysministeri Empey kehuu alueen nuorta työvoimaa, Kingon muistuttaa, että heille pitää myös olla töitä.

Price Waterhouse Coopersin laskelmien mukaan nykyiset alat luovat seuraavien kymmenen vuoden aikana 83 000 työpaikkaa, mutta työvoima kasvaa 132 000 hengellä. PWC:n mukaan työpaikkoja syntyy erityisesti yrityspalveluihin, telealalle, turismin piiriin, softataloihin ja elektroniikkateollisuuteen.

-Maataloudesta ja tekstiiliteollisuudesta puolestaan vähenee 10 000 työpaikkaa. Näillä näkymin työttömyys kaksinkertaistuu, kun työtä haluavien määrä kasvaa, Kingon arvioi.

Pohjois-Irlannin työssäkäyntitavat muuttuvat vähitellen muun Britannian kaltaisiksi. Nyt alueen työikäisistä vain 72 prosenttia on työssä tai työtä vailla, kun muualla maassa luku on lähes 80 prosenttia.

Julkinen sektori painaa

Pohjois-Irlanti tarvitsee rajua rakennemuutosta, jotta se pystyisi vastaamaan tulevaisuuden työllistämishaasteisiin.

-Työväestä nyt kolmasosa on julkisen sektorin palveluksessa, mutta julkinen kulutus on peräti 60 prosenttia alueen bruttokansantuotteesta, Kingon sanoo.

Julkinen sektori on muuhun Britanniaan verrattuna valtava ja Kingon odottaakin, että sitä ryhdytään piakkoin kutistamaan muun muassa yksityistämällä. Pohjois-Irlannissa koko julkinen liikenne busseja myöten on julkisessa omistuksessa.

Myös teollisuus joutuu väistämättä rakennemuutoksen kouriin. Perinteisen raskaan metallin ja tekstiilin päivät alkavat olla luetut. Pohjois-Irlanti ja etenkin Belfast oli ennen tunnettu telakoistaan, joista enää viimeiset sinnittelevät henkitoreissaan. Belfastin entisille telakka-alueille nousee nyt asuntoja, teattereita ja puhelinpalvelukeskuksia.

Yrittäjyys ja kekseliäisyys eivät ole juurtuneet Pohjois-Irlantiin. Alueen omat yritykset ovat pieniä ja niiden osuus kansantuotteesta on jokseenkin vaatimaton. Alueen yritykset käyttävät mitättömän vähän rahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

-Näiden perinteiden pitää murtua, jotta Pohjois-Irlanti pääsee eteenpäin. Rauha on tähän ihan välttämätön, mutta se ei yksin riitä, Kingon sanoo.

Karannut investointi ei palaa

Pohjois-Irlannin yrittäjien mukaan tulevaisuus näyttää hyvin pahalta, mikäli viimeisiä poliittisia esteitä ei saada raivattua rauhan tieltä.

Vaikka rauhansopimus on voimassa, osapuolet riitelevät yhä IRA:n ja muiden sotilaallisten ryhmien aseiden luovutuksista. Alueen oma parlamentti ei siksi kokoonnu, vaikka ministerit ja virkamiehet hoitavatkin tehtäviään.

Ylivoimainen enemmistö pohjoisirlantilaisista seisoo rauhansopimuksen takana, mutta pienet ääriryhmät yrittävät sitkeästi horjuttaa sitä.

Price Waterhouse Coopersin kyselytutkimuksen mukaan rauha ja oman parlamentin toiminta vaikuvat ratkaisevasti yritysten investointihaluihin. Peräti 37 prosenttia yrityksistä ilmoitti perääntyvänsä investointisuunnitelmistaan, mikäli parlamenttia ei saada toimimaan.

Yritykset eivät anna poliitikoille aikaa. Investointien vähentäjät ilmoittivat, etteivät he palauta investointitasoa ennalleen, jos parlamentti viivästysten jälkeen vihdoinkin alloittaa toimintansa.

Pohjois-Irlannin poliitikot ja sotilaalliset ryhmät testaavat parhaillaan, pitäytyvätkö yritykset vastauksissaan vai eivät.

Tuoreimmat osastosta