200105932 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannian kuoppa saattoi jo mennä

Julkaistu: 7.10.2001 1:40

Britannian talouden indikaattorit näyttävät synkeän loppuvuoden ja epävarman alkuvuoden jälkeen kääntyneen parempaan suuntaan. Tammi- ja helmikuun talousbarometrit kertovat luottamuksen ja tulevaisuudenuskon ripeästä palautumisesta. Teollisuuden luottamusindeksi on vielä hiuksenhienosti miinuksella, mutta sen keskiarvo vuodesta 1995 alkaen on pakkasella huomattavasti enemmän.

Lähimenneisyyteen nähden teollisuudella on siis ihan hyvät oltavat. Samaa kertovat vientitilastot: viime vuoden kesällä vientiluvut romahtivat, mutta sen jälkeen viennin määrä on uudelleen noussut.

Kuluttajien horisontissa ei nyt näy pilvisiä päiviä. Koko viime vuoden ajan luottamusindeksi heittelehti nollan ja 15 prosentin välillä, mutta tämän vuoden alussa se singahti kymmeneen prosenttiin. Asuntokauppa käy taas vilkkaasti ja viimekesäisen ja -syksyisen epävarmuuden jälkeen hintaralli on palannut.

Vaikka Yhdysvaltain taloustilanne pahenisi, se ei välttämättä vie brittejä mukanaan. Maan suurin vientivaluutta on euro, jonka hienoinen nousu on jo helpottanut vientiteollisuutta.

Tuoreimmat osastosta