2001011454 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pienet teknologiayhtiöt vauhdittivat nousua

7.10.2001 1:54

Tiia KyynäräinenMari YlänenHelsingin pörssissä viikko avattiin positiivisesti. Nokia ja muut teknologiaosakkeet vetivät yleisindeksin vajaan neljän prosentin nousuun. JOT Automationin oli päivän tähti, sillä yhtiön osake vahvistui 30 prosenttia. Merkittävien uutisten puuttuminen latisti kuitenkin kaupankäyntiä.

-Vaihtoa on ollut vähän. Inspiraatiosta ja uutisista on ollut puutetta. Mielestäni nimen omaan uutispula on ollut tekijä, joka on nostanut pörssiä, sillä viimeisten kolmen-neljän kuukauden aikana yhtiöiden uutiset ovat olleet pääsääntöisesti huonoja, eräs välittäjä mietti.

Hex-indeksi päätyi 3,96 prosentin nousuun 8713,75 pisteeseen. Painorajoitettu portfolioindeksi kohosi 2,24 prosenttia.

Perjantaina Triple S Plasticsin heikoista tulevaisuuden kärsinyt Eimon A-osake toipui romahduksestaan. Kurssi harppasi 13,5 prosenttia 1,51 euroon.

Nousukärjessä oli elektroniikan tuotantoautomaatiolaitteiden valmistaja JOT Automation, jonka osake ponkaisi 30 prosenttia 1,30 euroon. Markkina-arvioiden mukaan yhtiön perjantaisesta sijoittajatapaamisesta saadutpositiiviset tulevaisuuden näkymät olivat rakettinousun taustalla.

JOT:n ylämäestä pääsi nauttimaan myös PMJ Automec, jonka kurssi loikkasi 13,8 prosenttia 1,65 euroon.

Nokia kiipesi myös. Toistaiseksi näyttäisi siltä, että huonot uutiset teknologiayhtiöistä olisi jo annettu ja nyt olisi hengähdystauko. Tämä on näkynyt Nokian pienenä vahvistumisena viime aikoina. Maanantaina osake kipusi 5,2 prosenttia 27,57 euroon.

Sonerakin löysi nousu-uran alun takeltelun jälkeen. Osake maksoi päivän päättyessä 12,49 euroa, mikä on 7,7 prosenttia enemmän kuin perjantaina.

Heikentyneestä tuloksesta ilmoittanut teholähteiden valmistaja Efore oli perjantain päätöstasossaan 6,00 eurossa. Yhtiön tulos ennen satunnaiseriä laski 0,4 miljoonaan euroon marras-tammikuussa edellisvuoden vastaavan ajan 1,6 miljoonasta eurosta.

Leo Longlifen tulos oli pysynyt lähes ennallaan viime vuonna. Liikevaihto oli kuitenkin paisunut reilut 17 prosenttia. Sijoittajia yhtiön asiat eivät juuri ole kiinnostaneet. A-osake tippui 1,3 prosenttia 8,39 euroon, mutta vaihto jäimitättömän pieneksi.

Toimialaindekseistä vain kolme värjötteli pakkasella, kun loput tarpoivat ylämäkeen. Parhainta vauhtia piti yllä telekommunikaatio, joka kipusi 5,4 prosenttia ylöspäin. Monialayritykset nousi 3,5 prosenttia Lassila & Tikanojan vetämänä. Eniten painui muut palvelut eli 2,3 prosenttia. Toimialaa työnsi alaspäin Tietoenator, joka niiasi 3,4 prosenttia 28,75 euroon.

Vaihtoa kertyi 616 miljoonaa euroa, josta Nokian osuus oli 480 miljoonaa euroa. Metsäyhtiö Stora Enso ja UPM-Kymmene keräsivät 30 miljoonan ja 21 miljoonan euron vaihdot.

Korot aloillaan

Eurooppalaiset korot tasaantuivat aloilleen maanantaina iltapäivällä, kun korkomarkkinat olivat aamupäivällä nousseet Yhdysvaltojen perjantaisen kehityksen perässä. Markkinoilla pääteltiin, että Euroopan keskuspankki tuskin leikkaa korkotasoaan lähiaikoina.

OKO:n analyytikko Timo Mäkeläinen pitää tilannetta mielenkiintoisena. Hän huomauttaa, että rahantarjonnan M3-kehitys on ollut suotuisa ja euroalueen harmonisoitu inflaatiokin vaikuttaa positiiviselta. Silti Euroopan keskuspankki on vakuuttanut, että aikeita koronlaskuun ei ole, vaikka globaali talous on heikkenemässä.

Suomen vuonna 2011 erääntyvän lainan korko oli viidessä prosentissa, kun perjantaina päädyttiin 4,95 prosenttiin. Lyhimmän viitelainan korko nousi viisi korkopistettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?