2001012249 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jopa kymmenillätuhansilla tarve sosiaaliseen luototukseen

Julkaistu: 7.10.2001 1:27

Vähävaraisille tarkoitetun luottokokeilun jatkosta päätetään tänä vuonna

Vähävaraisille ja pienituloisille tarkoitetun sosiaalisen luototuksen tarve on yllättänyt päätöksentekijät. Kaksi vuotta kestäneessä luototuskokeilussa on toistaiseksi ollut mukana kahdeksan kuntaa ja Takuu-Säätiö.

Määrärahat ovat loppuneet kunnissa usein kesken ja suurin osa kokeilukunnista on nostanut rahoitusta täksi vuodeksi.

Helsingissä potti nousi kaksi miljoonaa markkaa kuuteen miljoonaan, kun taas esimerkiksi Lappeenrannassa rahamäärä kaksinkertaistui 600 000 markkaan.

Myönnetyt luotot ovat pieniä, useimmiten korkeintaan 30 000 markan suuruisia. Niitä myönnetään sellaisille, jotka eivät voi saada vakuuksien puuttumisen tai maksuhäiriöiden vuoksi lainaa vapailta markkinoilta tai joutuvat turvautumaan korkeakorkoiseen kulutusluottoon.

Viime vuoden lopussa luottoja oli myönnetty kunnissa runsaat 700, joista suuri enemmistö meni vanhojen velkojen järjestelemiseen. Luottoja on myös myönnetty jonkin verran muun muassa pieniin kodinhankintoihin kuten kodinkoneisiin tai huonekaluihin.

Koko maassa tarpeen arvioidaan olevan ainakin useita tuhansia.

-Sosiaalisen luototuksen tarve voi yllättää, sillä kysyntä ei näytä kokeilukunnissa laantuvan. Tällaista luototusta tarvitsevia saattaa olla kymmeniätuhansiakin, kokeilua sosiaali- ja terveysministeriössä johtava projektipäällikkö Pirjo Sarvimäki sanoo.

Velkakierre voitu katkaista

Kokeilun muuttamisesta valtakunnalliseksi järjestelmäksi pyritään päättämään tämän vuoden aikana. Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.), toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) ja peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) neuvottelevat asiasta lähiviikkoina.

Pirjo Sarvimäen mukaan kokeilu on jo osoittanut, että sosiaalisella luototuksella voidaan katkaista vähävaraisen velkakierre. Vain nelisen prosenttia luoton saaneista ei ole kyennyt maksamaan lainaa takaisin ja viisi prosenttia on maksanut lainaeriä kuukautta paria myöhässä.

-Tämä on mennyt todella hyvin, kun ajatellaan, miten vaikeista tilanteista monesti on kysymys, hän sanoo.

Tuoreimmat osastosta