2001010785 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eurokansanedustajat vastustavat umts-taajuushuutokauppoja

Julkaistu: 7.10.2001 1:22

Paasilinna sai läpi muutosesityksensä EU:n parlamentissa

Bryssel Euroopan parlamentti ryhtyy vaatimaan matkapuhelinten kolmannen sukupolven taajuushuutokauppojen kieltämistä.

Vaatimus sisältyy eurokansanedustaja Reino Paasilinnan (sd.) tekemään mietintöön sähköisten viestintäverkkojen ja telepalvelujen puitedirektiivistä. Parlamentti hyväksyi mietinnön muutosvaatimuksineen eilisessä täysistunnossaan.

-Umts-taajuuksista käytyjen huutokauppojen seurauksena alan yritysten arvo on romahtanut ja investoijat ovat kaikkoamassa. Seurauksena on työttömyyttä, kuluttajahintojen nousua ja telealan kehityksen hidastuminen. Parlamentti vastustaa huutokauppoja, viestitti Paasilinna parlamentin äänestyksen jälkeen.

Teleministerit eivät hyväksy ehdotusta

Paasilinnan tarkoituksena on muuttaa EU:n telelakipaketin puitedirektiiviä, joka on menossa seuraavaksi teleministereiden käsittelyyn.

Paasilinnan muutosesitys jättää kuitenkin varaa tulkinnoille. Myös taajuushuutokauppojen puolustajat voivat tulkita esityksen oman tavoitteensa mukaiseksi.

Mietinnössä todetaan, että kolmannen sukupolven matkapuhelintaajuudet voitaisiin myöntää hallinnollisella menettelyllä eli kauneuskilpailuilla. Sen jälkeen siinä todetaan, että jäsenvaltiot eivät saisi rohkaista huutokauppojen pitoa. Jos huutokauppoja käytetään, varat täytyisi käyttää tietoyhteiskunnan kehittämiseen. Paasilinnan kannan läpimeno teleneuvostossa on epätodennäköistä.

Komissio laatii selvityksen taajuushuutokaupoista

Paasilinna vaatii Euroopan komissiota laatimaan parlamentille selvityksen taajuushuutokauppojen vaikutuksista telealan, yritysten ja kuluttajien asemaan. Paasilinnan tiedotustilaisuuteen osallistunut informaatioyhteiskuntakomisaari Erkki Liikanen lupasi komission toteuttavan parlamentin toiveen. Hän esittelee selvityksen seuraavassa teleneuvostossa 4. huhtikuuta.

Komissiolla ei ole kuitenkaan aikomusta ryhtyä laatimaan uutta direktiiviesitystä, joka koskisi radiotaajuuksien jaon harmonisointia. Komissio ehti jo hyväksyä direktiiviesityksessään sekä taajuushuutokaupat että taajuuksien jaon hallinnollisella menettelyllä.

Jos komissio yrittäisi kieltää taajuuksien jaon huutokaupoilla, jäsenmaiden enemmistö ei antaisi sille suostumustaan.

Tuoreimmat osastosta