Kymmenet yritykset lomauttavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elektroniikkateollisuuden alihankintaketjut nitisevät

Julkaistu: 1.3.2001 10:15

Elektroniikkajättien läpi Suomen yltävät alihankintaketjut natisevat lomautusuhan alla. Työntekijäpuolen edunvalvoja pelkää, että pahin on vielä tulossa.

- Käyrät näyttävät alaspäin, toteaa Metallityöväen Liiton neuvottelupäällikkö Jorma Löhman

Löhman katsoo, että tilanne teknologiayrityksissä on pahenemaan päin ja työntekijäpuolen edunvalvojat käyvät monissa yrityksissä neuvotteluja, joilla lomautusten vaikutuksia pehmennetään. Pehmennyksestä käyvät esimerkiksi lakisääteisten vuosilomien aikaistamiset.

Pelkästään Lapissa, Oulun läänissä ja Keski-Suomessa jo yhteensä parisenkymmentä elektroniikan alihankintayritystä on antanut osalle henkilöstöään lomautusilmoituksen.

- On havaittavissa myös työilmapiirin kiristymistä. Nokian kaltaiset suuret toimijat kilpailuttavat entistä tiukemmin alihankintansa, ja se heijastuu myös alihankintaketjussa alempana oleviin yrityksiin. Silti on väärin mennä puhumaan, että elektroniikkateollisuus olisi kriisissä, Löhman sanoo.

Lomautukset koskevat alkuvaiheessa muutamia satoja henkilöitä.

- Lomautukset jossain kemijärveläisessä Salcomp Oy:ssä saattavat olla paikallisesti erittäin vaikea ja iso juttu. Mutta mittasuhteeltaan vastaavat lomautukset Oulun kokoisessa kaupungissa eivät tunnu missään, Löhman suhteuttaa.

Löhman huomauttaa, että monet suurista sopimusvalmistajista eivät ole vielä lomautusuhkaa väläytelleet, vaikka ovat aiemmin painiskelleet vaikeuksien kanssa. Yksi esimerkki on Espoossa ja Saarijärvellä toimiva energialähteiden tuottaja Efore Oyj, jonka työtuntipankki on pelastanut monista heilahteluista.

Jyväskylän seudulla toimivassa Sanmina Oy:ssä taas on käytössään malli, jossa työsopimukset ovat määräaikaisia, ja henkilöstö vähenee "luontaisen poistuman kautta", kun työsopimuksia ei uusita. Yhtiö on tänä vuonna laihduttanut henkilöstöään yli 20 hengellä runsaaseen 600 työntekijään.

Tuoreimmat osastosta