2001012930 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elementtitalojen remontoiminen tarjoaa suuret markkinat Venäjällä

Julkaistu: 7.10.2001 1:21

Suomalaiset rakennusyhtiöt jälkijunassa

Moskova Moskovan kaupunki ja Berliinin kaupunki ovat sopineet yhteistyöstä Moskovan 1960-luvulla rakennettujen elementtitalojen remontoimisesta saksalaisten rakennusyhtiöiden teknologialla. Sopimus saattaa tuoda saksalaisille rakennusyhtiöille isot tilaukset Moskovasta.

Potentiaaliset elementtitalojen korjausrakennusmarkkinat ovat suuret Venäjällä. Pelkästään Moskovassa asuinpinta-alaa tällaisissa kerrostaloissa on yli kymmenen miljoonaa neliömetriä, eli kyse on miljardien markkojen markkinoista.

Myös suomalaisilla rakennusyhtiöillä on kiinnostusta korjausrakentamiseen Venäjällä.

-Nyt on aika ruveta toimiin pienemmänkin maan resursseilla. Sehän on valtava markkina, jos se lähtee pyörimään, suuren suomalaisruotsalaisen rakennusyhtiön Itä-Euroopan toiminnoista vastaava johtaja sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat tehneet tunnusteluja Moskovan kaupungin suuntaan, mutta asiaa on käsitelty lähinnä teknisellä tasolla. Moskovan kaupungin ulkosuhteiden osastolla suomalaisten tarjouksista ei kuitenkaan tiedetty mitään.

Luzkov innostui Berliinissä

Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzkov innostui korjausrakentamiseen käydessään syksyllä Berliinissä. Tätä ennen Moskova oli aikonut purkaa suurimman osan huonokuntoisista 1960-luvulla rakennetuista elementtitaloista. Luzkov kuitenkin muutti mieltään saksalaisten isäntien esiteltyä kaupunginjohtajalle samanlaisia mutta remontoituja elementtitaloja itäisessä Berliinissä.

Erityisesti Luzkovia miellytti se, että remontin aikana asukkaiden ei tarvinnut siirtyä pois taloista. Samalla käynnillä Berliini ja Moskova allekirjoittivat sopimuksen saksalaisen teknologian käytöstä Moskovan asuintalojen remontoimisessa. Luzkovin käskystä Moskovaan on perustettu osakeyhtiö korjausrakentamiseen, jonka osakkaina on kaupungin rakennusyhtiöitä ja konsortio saksalaisia yhtiöitä. Saksalais-yhtiöt remontoivat aluksi pari esimerkkitaloa Moskovassa. Rakennustöiden on tarkoitus alkaa jo tänä keväänä.

Rahoitus hankkeisiin on tarkoitus hankkia sallimalla remontin yhteydessä rakennusyhtiölle kaupallinen lisärakentaminen remonttitaloissa tai niiden lähistöllä.

Tuoreimmat osastosta