2001013056 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suitset analyytikoille

Julkaistu: 7.10.2001 1:10

Sijoitustutkimuksen laatu

Arvopaperivälittäjien sijoitustutkimuksiin pitää suhtautua varauksin, koska välittäjien analyytikot joutuvat ottamaan työssään huomioon työnantajansa corporate finance -yksiköiden yritysasiakkaiden edut. Tässä väitteessä ei ole mitään uutta. Yritysten vaikutustavat sen sijaan näyttävät monipuolistuvan. Viimeksi analyytikkoja ärsytti France Telecomin mobiilitytär Orange, jonka listautui alkuvuonna tahmeasti sujuneen osakeannin jälkeen.

Orange vauhditti listautumisantia mittavalla tiedotustilaisuudella, johon kutsuttiin yli sata eurooppalaista analyytikkoa. Tilaisuus oli poikkeuksellinen, sillä kutsuja olivat saaneet myös sellaisten investointipankkien analyytikot, jotka eivät kuuluneet annin markkinointiryhmään. Vastapainoksi annin järjestäjäryhmä vaati kuitenkin analyytikoilta sitoumusta, jonka mukaan järjestäjillä oli oikeus ennalta tarkistaa ja korjata kaikki tilaisuuden pohjalta tehdyt tutkimukset ja raportit.

Talouslehti Institutional Investorin mukaan menettely ei ole Euroopassa enää täysin poikkeuksellinen. Lehden mukaan France Telecom oli vaatinut vastaavaa sitoumusta oman listautumisensa yhteydessä vuonna 1997. Analyytikoiden mukaan myös norjalainen internetissä toimiva työpaikkojen välittäjä Stepstone ja belgialainen panimokonserni Interbrew ovat vaatineet aiemmin samanlaisia sitoumuksia.

Tuoreimmat osastosta