200109987 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kielikurssista potkua työhön

Julkaistu: 7.10.2001 1:18

Kielikurssi ulkomailla tekee ihmeitä - myös aikuisella iällä

Aikuisille järjestettävien kielikurssien valikoima on laaja. Tarjolla on yleis- ja ammattikielten kursseja, opiskelua ryhmissä tai yksin. Kirjosta löytyy vaihtoehtoja jokaiselle lompakolle.

Valikoima laajenee vielä entisestään maaliskuun alusta, sillä STS ryhtyy myös markkinoimaan aikuisten kielikursseja Suomessa pitkän odottelun jälkeen.

-Suurin osa asiakaskunnastamme on edelleen 15-25-vuotiaita. Olemme saaneet kuitenkin paljon kyselyitä nuorten vanhemmilta aikuisille järjestettävistä kielikursseista, yhtiön Suomen toimitusjohtaja Pia Flores kuvailee syytä iskeä nyt markkinoille.

Kielikursseilta haetaan ennen kaikkea käytännön kielitaitoa, josta on konkreettista hyötyä työelämässä ja vapaa-aikana. Flores huomauttaa, että moni tarvitsee työssään entistä enemmän varsinkin englannin small talk -taitoa.

-Matkamessuilla selvisi, että 25-45-vuotiaiden kiinnostus kielikursseja kohtaan on suurempi kuin oletimme.

Suurin osa eli keskimäärin 60-70 prosenttia ulkomaille kielikursseille lähtijöistä lähtee kurssille kesällä, loma-aikanaan. Englannin kieli ja maista Englanti ja Yhdysvallat ovat säilyttäneet ykkösasemansa. Ranskankieli jyrää vahvasti perässä. Kiinnostus espanjan kieltä kohtaan nousee jatkuvasti.

-Se on tietysti yksi maailman valtakielistä. Lisäksi Espanjassa on helppo yhdistää kielikurssi kaupunki- ja rantalomailuun, Assen Suomen toimitusjohtaja Sannamaija Lagus pohtii.

Sen sijaan venäjän kieli ei ole toistaiseksi herättänyt suurta kiinnostusta kielikurssille lähtijöiden joukossa.

-Venäjällä opiskelu ei kiehdo. Mieluummin otetaan yksityistunteja Suomessa, EF Education Suomen toimitusjohtaja Thomas Wikman arvioi.

Neljä suurinta aikuisten kielikursseja myyvää yritystä eli EF Education, TR-Kielimatkat, Asse ja Eurocentres järjestävät niin yleiskielen peruskursseja, tehokursseja kuin liikekielen kurssejakin. Halvimmat kurssit järjestetään Espanjassa ja irtoavat ilman matkoja jopa alle 3 000 markalla. Kalleimpien, liikkeenjohdolle suunnattujen kurssien lähtöhinnat liikkuvat 15 000 ja 30 000 markan välillä. Kielikurssien järjestäjät ovat havainneet, että yhä useammin opiskelijan työnantaja maksaa kurssin, jos tämä käy kurssin lomallaan ja kurssista on selkeää hyötyä työssä.

EF Education on jakanut tuotteensa kansainvälisiin kielikouluihin ja johtohenkilöille sopiviin liike-elämän kieltä painottaviin kursseihin. Club Language pyörii nyt kolmatta vuotta. Se on yhdistelmä kansainvälistä kielikoulua ja liike-elämän kieltä.

Teollisuuspumppuja maahantuova Puwimex halusi tarjota 10 työntekijälleen näköalan kansainvälisyyteen ja tarjosi jokaiselle mahdollisuuden lähteä viikon kielikurssille.

-Ulosanti on ollut aina vaikeaa minulle. Opin kurssilla puhumaan ja ajattelemaan englanniksi. Kurssi olisi tosin saanut olla pidempi, Lontoossa marraskuussa kurssilla ollut asentaja ja markkinointivastaava Kari Kuutti toteaa.

Peruskielikurssilla opiskellaan päivät koulussa. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy.

TR-Kielimatkat alkaa tänä vuonna tarjota mahdollisuutta opiskella kielikurssilla opettajan kotona. Toimitusjohtaja Riitta Tiainen uskoo, että tämä kurssimuoto sopii varsinkin pienyrittäjille.

-Esimerkiksi tuntien ajat voidaan sopia kurssilaisen mukaan.

TR-Kielimatkat eroaa muista kielikurssien järjestäjistä myös siinä, että se on jo usean vuoden ajan järjestänyt erilaisia yhdistelmäkursseja, joissa kieli saa parikseen golfin kaltaisen aktiviteetin. Muut järjestäjät auttavat myös vapaa-ajan järjestelyissä, mutta eivät myy valmiita paketteja.

-Kielikoulut ovat tosin paketoineet paikalliskulttuuria ja taiteen kursseja ohjelmistoonsa. Esimerkiksi Italiassa on ruokien ja viinien kursseja, Espanjassa flamencoa, Lagus kuvailee.

Kielikurssilainen asuu pääsääntöisesti isäntäperheessä, valitsi hän minkä järjestäjän tahansa.

Lähes kaikki kurssien järjestäjät hankkivat kuitenkin tarvittaessa ja lisämaksusta myös muun asumismuodon. Eurocentresin Suomen toimitusjohtaja Silve Almgren on huomannut, että yhden hengen hotellihuoneiden kysyntä on kasvanut heidän järjestämillään kursseilla.

Eri järjestäjien kursseja verratessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, sisältyvätkö matkat hintaan.

Tuoreimmat osastosta