2001010985 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suu- ja sorkkatauti sulkee Englannin ja Walesin teurastamot

Julkaistu: 7.10.2001 1:18

Taudista tulee 500 miljoonan menetykset joka viikko

Lontoo Ison-Britannian maatalouden uusin riesa, suu- ja sorkkatauti sulkee Englannin ja Walesin karjamarkkinat ja teurastamot tästä päivästä lukien ainakin viikoksi.

Maan hallitus pyrkii rajoittamaan Lontoon pohjoispuolella Essexissä ja Pohjois-Englannin Northumberlandissä puhjenneen epidemian leviämistä kieltämällä eläinten kuljetukset.

Pari päivää sitten havaittu suu- ja sorkkatauti on jo vienyt Ison-Britannian lihalta ja meijerituotteilta vientimarkkinat, kun sen kaikki merkittävät kauppakumppanit kielsivät tuonnin välittömästi.

Kun kotimaankin kauppa nyt pysähtyy, ala menettää sanomalehti Financial Timesin laskelmien mukaan 500 miljoonaa markkaa viikossa.

Ahtaimmalle joutuvat sika- ja lammastilalliset, joiden tuotteista vientiin on mennyt liki kolmannes.

Brittiläistä sianlihaa viedään vuosittain 1,8 miljardin ja lampaanlihaa 2,1 miljardin markan arvosta. Vientikielto kestänee ainakin vuoden.

Vaikka suu- ja sorkkatauti tarttuu myös nautoihin, niiden kasvattajat selvinnevät tällä kertaa vähemmällä. Muutaman vuoden takainen hullun lehmän tauti on nimittäin jo vienyt naudanlihalta ulkomaiset markkinat ja kotimaan kauppaa BSE ei enää haittaa.

Edellisen kerran suu- ja sorkkatautia tavattiin Britanniassa vuonna 1981. Tämänkertaisen epidemian laajuus selvinnee parin viikon sisällä.

Paha ajoitus

Ison-Britannian maatalouden kannalta suu- ja sorkkatautiepidemia tuli mahdollisimman pahaan aikaan. Naudanlihan tuottajat ovat juuri selviytyneet hullun lehmän taudista, siantuottajat viimevuotisesta sikarutosta ja lähes kaikkia on koetellut kostea syksy ja talvi tulvineen.

Britannian maanviljelijöiden tulot olisivat ilman edellä mainittuja vitsauksiakin olleet viime aikoina poikkeuksellisen alhaiset, koska maan valuutta on ollut vuosikausia yliarvostettu.

Suu- ja sorkkatauti ei tartu ihmiseen. Tämä viesti näytti menneen Britanniassa hyvin perille, sillä lihaa myytiin eilen kaupoissa normaaliin tapaan. Suu- ja sorkkatauti ei tartu ihmiseen. Lihaa myytiinkin eilen Britanniassa normaaliin tapaan.

Tuoreimmat osastosta