2001013241 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n komissio nimitti Allan Rosasin oikeusyksikön varapääjohtajaksi

Julkaistu: 7.10.2001 0:51

Bryssel Suomalainen Allan Rosas nousee Euroopan komission oikeusyksikön varapääjohtajaksi. Oikeustieteiden tohtori Rosas, 52, on työskennellyt vuodesta 1995 oikeusyksikön neuvonantajana vastuullaan EU:n ulkosuhteet. Hän on vastannut kaikista EU:n kansainvälisistä sopimuksista sekä oikeusriidoista.

Nimitysruletti on pyörinyt komissiossa normaalia pidempään. Varapääjohtajan paikka vapautui jo viime lokakuun alussa, jolloin sen silloinen haltija hollantilainen Chirs Timmermans siirtyi Luxemburgiin EY:n tuomioistuimen tuomariksi.

Rosasin kanssa paikasta kilpaili seitsemän muuta hakijaa, jotka kaikki olivat talon sisältä. Virasta ei järjestetty kilpailua, johon olisivat voineet osallistua EU-toimielinten ulkopuoliset hakijat. Varapääjohtajan täytyy tuntea EU-oikeus erittäin laajasti, koska hän joutuu nostamaan jäsenvaltioita vastaan kanteita EU-oikeuden rikkomuksista.

Monet EU-maat olisivat halunneet kansalaisensa oikeusyksikön varapääjohtajaksi, koska oikeusyksikön pääjohtajan paikka vapautuu ensi vuonna. Oikeusyksikköä johtava ranskalainen Jean-Louis Dewost on siirtymässä tuolloin eläkkeelle.

Suuret jäsenmaat ovat miehittäneet tähän saakka oikeusyksikön pääjohtajan viran, koska se on poliittisesti erittäin tärkeä. Oikeusyksikön pääjohtaja on komission puheenjohtajan luottomies, joka istuu kaikissa komission kokouksissa.

Nyt Rosasilla on hyvät mahdollisuudet ponnistaa aina pääjohtajaksi saakka, vaikka kisasta tulee varmasti kova. Ranska pitää kynsin hampain kiinni virasta, joka sillä on ollut vuodesta 1987.

Iso-Britannia yrittää myös saada itselleen viran, jossa sillä ei ole ollut tähän saakka omaa miestä. Ennen Ranskaa oikeusyksikön pääjohtaja oli vuosikaudet saksalainen. Tätä ennen pääjohtaja oli Italiasta.

Tuoreimmat osastosta